Rijetka vrsta orhideje ponovo otkrivena, prvi put poslije 2009.

GS
Rijetka vrsta orhideje ponovo otkrivena, prvi put poslije 2009.

LONDON - Najređa vrsta orhideje u Velikoj Britaniji, poznata i pod nazivom "sveti gral", ponovo je otkrivena, prvi put poslije 2009. godine, a naučnici sada rade na tome da je zaštite od puževa, jelena, ali i kradljivaca koji bi mogli da dođu u iskušenje da je uberu, prenio je danas londonski Gardijan.

Tačna lokacija mjesta pronalaska rijetke orhideje drži se u tajnosti da bi se zaštitila i od ljubitelja koji bi željeli da je vide i slučajno zgazili.
    
Orhideju je ranije ovog mjeseca pronašao zubar Ričard Bejt, ljubitelj ovog cveća i član Botaničkog društva Britanije i Irske (BSBI).
    
Bejt je proveo 30 godina tragajući za ovim rijetkim cvijetom, u nadi da će ga možda negde otkriti.
    
"Ova orhideja je dugo sveti gral za britanske botaničare. Nekoliko puta je viđena tokom 60-ih i 70-ih godina prošlog veka, a nakon sredine 80-ih kada sam imao sreće da je lično vidim, mislim da ju je samo šest osoba pronašlo u divljini", kazao je eskpert za orhideje, profesor Jan Denolm.
    
Rijetka orhideja prvi put je viđena u Britanii 1854., a stručnjaci su mislili da je izumrla 2009. pošto je niko nije pronašao 22 godine, ali se ovaj cvet ponovo prkosno pojavio na radost ljubitelj i botaničara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana