Renovirana soba za vanredne situacije u Bijeloj kući, obnova trajala godinu dana

Tanjug
Renovirana soba za vanredne situacije u Bijeloj kući, obnova trajala godinu dana

VAŠINGTON - Soba za vanredne situacije u Bijeloj kući, obično obavijena velom tajnosti, renovirana je za 50 miliona dolara.

Zapravo, "soba" je pogrešno ime, riječ je o visoko obezbeđenom kompleksu konferencijskih sala i kancelarija u prizemlju zapadnog krila Bijele kuće, od 511 kvadratnih metara, prenio je Glas Amerike.

To su prostorije u kojima se odvija istorija, gdje se predsjednik sastaje sa zvaničnicima nacionalne bezbjednosti da razgovara o tajnim operacijama i osjetljivim vladinim pitanjima, razgovara sa stranim liderima i radi na riješavanju velikih kriza u nacionalnoj bezbjednosti.

U tom kompleksu su predsjednik Barak Obama i njegov tim gledali akciju hvatanja lidera Al Kaide, Osame bin Ladena 2011, predsjednik Donald Tramp pratio je 2019. operaciju u kojoj je ubijen lider Islamske države, Abu Bakr al-Bagdadi,a predsjednik Lindon Džonson razmatrao planove tokom Vijetnamskog rata.

Najnovija promjena nije bila mala: kompletno renoviranje je trajalo godinu dana. Bijela kuća je ove nedjelje dozvolila rijetku posetu grupe novinara.

Predsednik SAD Džozef Bajden je u utorak obišao prostorije, a onda i dobio obaviještajni izvještaj, rekao je Mark Gustafson, direktor sobe za vanredne situacije.

"Svidjelo mu se, misli da je renovirana fantastično", dodao je Gustafson.

"Ljudi, nova renovirana soba za vanredne situacije u Bijeloj kući je spremna i radi", saopštio je Bajden u postu na platformi Iks (Tviteru) i zahvalio svima koji su na tome radili.

Renovirani prostor ima moderan, ali i staromodan osjećaj. Stari podovi, namještaj, kompjuteri i druga tehnologija zamijenjeni su prefinjenim mahagonijskim pločama iz Merilenda, kamenom iz Virdžinijskog kamenoloma, LED svijetlima koja mogu da mijenjaju boje i velikim monitorima.

Prozirne staklene kancelarije zamagljuju se pritiskom na dugme, a cio prostor miriše kao novi automobil.

Ima još dosta fiksnih telefona, mobilni nisu dozvoljeni iz sigurnosnih razloga.

Postoje pregrade na ulazu u kojima se čuvaju telefoni, gdje je ranije ove godine pronađena vrećica sa kokainom.

Pristup je strogo kontrolisan i generalno ograničen na predsjednikove savjetnike za nacionalnu bezbjednost i vojne savjetnike.

Svako ko sluša povjerljive brifinge mora da ima odobrenje.

Čak su i građevinari koji su radili na renoviranju morali su da dobiju privremenu bezbjednosnu dozvolu.

Svijetleći znakovi za deklasifikovano su zeleni, a crveni za povjerljivo.

Tajni kompleks je 1961. godine napravila Kenedijeva administracija nakon invazije u Zalivu svinja.

Poslije terorističkih napada 11. septembara 2001, Bijela kuća je napravila značajno poboljšanje sobe za vanredne situacije.

Posljednje renoviranje je bilo 2007. godine. U kompleksu je svakodnevno vojno i civilno osoblje koje prati događaje širom svijeta.

Ima prijavnicu sa američkim pečatom u kamenu.

Iza toga je glavna sala za sastanke, poznata kao "JFK soba".

Sa desne strane je manja sala za sastanke i dvije zvučno izolovane sobe.

Sa lijeve strane je "stražarski sprat", operativni centar koji radi 24 sata dnevno.

"Soba JFK" ima dugačak drveni sto sa šest kožnih stolica sa svake strane i po jednu na čelu za predsjednika.

Džinovski ekrani su duž zadnjeg zida, a na predsjednikovom kraju sobe nalazi se pečat od metar i po, veći od starog pečata.  

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana