Rekordna temperatura na Antarktiku

Tanjug
Rekordna temperatura na Antarktiku

MOSKVA - Ruski naučnici zabilježili su novi temperaturni rekord na stanici Vostok na centralnom Antarktiku, nakon što je u utorak temperatura porasla na -34,2 stepena, saopštila je danas pres-služba Istraživačkog instituta za Arktik i Antarktik.

U izvještaju se ističe da je to maksimalna temperaturna vrijednost za zimski period u istoriji posmatranja, prenosi RIA Novosti.

''Naučnici Istraživačkog instituta za Arktik i Antarktik zabilježili su maksimalnu zimsku temperaturu u cijeloj istoriji redovnih posmatranja na najhladnijoj tački na Zemlji, na stanici Vostok u centralnom Antarktiku. Termometar je 6. avgusta 2024. je pokazao minus 34,2 stepena Celzijusa'', navedeno je u izvještaju.

Danas je na stanici Vostok temperatura pala na minus 48,8 stepeni, dodaje se u saopštenju.

Jul i avgust na centralnom Antarktiku su najhladniji mjeseci u godini, prosječna dugoročna temperatura na Vostoku u julu je minus 66,6 stepeni, a u avgustu 67,6 stepeni ispod nule.

Stanica Vostok je jedina kopnena ruska stanica na Antarktiku koja radi tokom cijele godine, a u julu 1983. godine zabilježena je apsolutna minimalna temperatura na planeti, odnosno minus 89,2 stepena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana