Ratovanje nam ipak nije u krvi

BBC
Ratovanje nam ipak nije u krvi

Tvrdnje da je “rat u ljudskoj prirodi” i da je ratovanje predstavljalo važan faktor u zajednicama naših dalekih predaka ne stoje, smatra tim naučnika sa jednog finskog univerziteta.

Istraživački tim Abo akademije Univerziteta u Finskoj došao je do zaključka da je nasilje u primitivnim zajednicama po pravilu bilo izazivano ličnim razmiricama, a ne velikim sukobima.

Predstavljajući studiju koja je u cjelini objavljena u žurnalu “Science”, tim je naveo da njihova otkrića ukazuju na to da rat nije sastavni dio ljudske prirode, već model ponašanja koji je usvojen tek nedavno.

Autor istraživanja Patrik Soderberg kaže da je sa svojim timom pokušao da se bavi tvrdnjom da je rat “sveprisutan” u našoj prošlosti, prenosi Bi-Bi-Si.

- Ovo istraživanje slika drugačiju sliku, u kojoj su sukobe i agresiju primarno izazivali lični, međuljudski motivi, a ne grupe koje su se borile međusobno, navodi Soderberg.

Osnov istraživanja činila su izolovana plemena iz cijelog svijeta, koja su tokom prošlog vijeka bila temeljno proučavana.

- Takva plemena žive kao zajednice društva lovaca i sakupljača od prije više hiljada godina. Oni su odsječeni od modernog života, ne oslanjaju se na poljoprivredu i uzgoj životinja, to su veoma primitivna društva, objašnjava Soderberg.

On dodaje da su takve bile sve ljudske zajednice prije oko 12.000 godina i da od njih “kreće” 90 odsto našeg evolutivnog puta.

Istraživači su dokumentovali sve slučajeve nasilne smrti i od 148 primjera samo nekoliko je bilo izazvano u “ratovanju”.

- Većina smrtnih slučajeva je izazvana onim što mi nazivamo ubistvom, tek nekoliko je bilo zbog većih zavada, a mali broj bi se mogao pripisati nekakvom ratu. Više od polovine su izvršili pojedinci, a u 85 odsto slučajeva su žrtve bile pripadnici iste zajednice, navodi Soderberg.

Iako priznaju da moderna izolovana plemena nisu savršen uzorak, naučnici tvrde da su njihove sličnosti značajne i da pružaju dovoljan uvid u našu prošlost.

- Naše istraživanje stavlja znak pitanja ispred ideje da je ljudska priroda sama po sebi razvijena uz prisustvo rata i ideje da je ratovanje bila vodeća sila u našoj evoluciji, kaže Soderberg.

Finski naučnik smatra da se “ratovanje” kao takvo razvilo mnogo kasnije.

- Nakon tranzicije iz zajednica lovaca i sakupljaša u grupe koje se bave poljoprivredom, teritorija je postala mnogo važnija, a društvena struktura i uređenje su samim tim postali kompleksniji. Kako su ljudi počeli da se okupljaju u naseljima, rat je postajao dominantniji, rekao je on.

Ipak, primitivne zajednice koje je Soderberg sa timom istraživao još ne poznaju rat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana