Putovanje u istoriju prevara i obračuna

Glas Amerike
Putovanje u istoriju prevara i obračuna

U Las Vegasu je nedavno, na 83. godišnjicu događaja poznatog pod imenom "Masakr" na Valentinovo ponovo otvoren Muzej mafije.

Nacionalni muzej organizovanog kriminala, poznatiji pod kraćim imenom Mob Museum, opet je otvoren za javnost poslije pet godina renoviranja i 42 miliona uloženih dolara, iz javnih fondova. Takođe, i velikodušnih privatnih donacija u muzejskim eksponatima - neke su poklonili oni koji, razumljivo, i dalje više vole status anonimnih donatora.

Na izložbenom prostoru veličine 1.500 kvadratnih metara, koji uključuje zid od cigle koji je primio metke ispaljene na sedmoricu gangstera u masakru u Čikagu na Valentinovo 1929. godine, muzej nastoji da iznese obje strane priče o organizovanom kriminalu u Americi i kako je on uticao na stvaranje Las Vegasa.

Impozantna zgrada u središtu Las Vegasa, u kojoj je muzej smješten, dio je te priče. U njoj je nekad bio savezni sud, koji je, od 1950. do 1951. godine, bio jedna od 14 lokacija na kojima je Kefauver odbor sprovodio saslušanja u okviru senatske istrage o gangsterskim aktivnostima i uticaju mafije na ekonomski, politički i kulturni život Sjedinjenih Država.

Posjetioca muzeja na ulazu dočekuje ogromna crno-bijela fotografija nožnog prsta s kojeg visi bijela cedulja. Na njoj piše: "Ubistvo. Bendžamin Sigel. 810 Linden. Beverli Hils."

Naravno, radi se u Bagziju Sigelu, gangsteru koja su mnogi upoznali zahvaljujući Vorenu Bitiju, koji ga je 1991. igrao u filmu "Bagzi". Riječ je o filmu o ulozi mafije u stvaranju Las Vegas Stripa, najslavnije ulice u tom gradu.

Posjeta Muzeju mafije je putovanje u prošlost, između tridesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka, kada je organizovani kriminal bio obilježen porodičnim i etničkim vezama i kada su se policija i pravosudni sistem razvijali kao institucije fokusirane na suzbijanje njihovih uticaja.

Nižu se eksponati iz perioda prohibicije i iz vremena Kenedijeve administracije - boce viskija i snimci FBI. I stranica iz salda-konta Mejera Lanskija i odijelo TV-gangstera Tondžja Soprana.

Jedan dio muzeja posvećen je "Mreži prevara" koje je mafija prela za vrijeme svojih najslavnijih dana i tako uticala na nacionalne izbore u Americi i na Fidela Kastra, na Kubi. Sudnica u kojoj su se održavala Kefauver saslušanja u potpunosti je restaurirana, a posjetioce u pedesete godine vraća i poseban film.

Muzejska postava djelo je kustosa Denisa Berija i njegove supruge Ketlin. Oboje imaju za sobom dugu karijeru koja uključuje i rad na organizovanju Međunarodnog špijunskog muzeja, u Vašingtonu.

Prikupljanje muzejskog materijala nije uopšte bilo jednostavno, kaže Beri:

- Prikupljanje predmeta iz istorije organizovanog kriminala bilo je teško, jer organizovani kriminal ne vodi baš urednu evidenciju o svojim aktivnostima. Ne zapisuju svaki detalj, a kad nekoga ubiju, revolver bacaju u rijeku ili u Medoulends, u Nju Džersiju. Zato je pronalaženje predmeta bilo teško i tek posljednjih pet-šest godina počeli su da izlaze na površinu.

Godišnjica masakra

Ponovno otvaranje muzeja poklopilo se sa 83. godišnjicom masakra u Čikagu, 14. februara. Jedan je to od najznačajnijih datuma u istoriji mafije: Al Kapone i njegovi ljudi ubili su sedmoricu iz protivničke gangsterske organizacije, irske mafije pod vodstvom Bagsa Morana.

priredio: Milenko Kindl

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana