Putin uvodi red u ruskoj eliti

Tanja Milaković
Putin uvodi red u ruskoj eliti

Rukovodilac Centra političke konjunkture Aleksej Česnakov smatra da ne treba mjeriti rezultate borbe s korupcijom samo u konkretnim brojkama državnih službenika koji su dobili otkaz.

- Nemoguće je reći da je ta brojka od 300 otpuštenih državnih službenika mala ili velika. Korupcija je, bez sumnje, jako opasna, ali država ne smije biti opčinjena korupcijom, borba protiv korupcije ne smije biti jedini smisao njene djelatnosti - smatra Česnakov.

Ruski visoki zvaničnici trenutno polažu račune o prihodima i rashodima u prošloj godini, a oni koji drže svoje novce na stranim računima uskoro bi mogli nestati iz parlamenta, jer su Kremlj i predsjednik Vladimir Putin objavili rat korumpiranim zvaničnicima.

Zvaničnici su prvi put morali objaviti svoje prihode još 2008. godine, a 2011. godine njima se pridružila uprava Centralne banke, penzionog fonda, a takođe i menadžment državnih korporacija i kompanija. 

Od početka ove godine svi državni zvaničnici ne moraju samo službeno objaviti svoje prihode, nego i veće troškove članova svoje porodice, koji moraju odgovarati prihodima.

Početkom aprila Putin je prihvatio nacrt posebne potvrde koju će činovnici moraju predočiti u slučaju ako su stekli imovinu, prevozno sredstvo, zemljišnu parcelu ili vrijednosne papire koji vrijede više od sveukupne porodične zarade u protekle tri godine.

Većinski dio ruskog ministarstva i resora, a takođe i državne vlasti, već je položio račune za 2012. godinu.

Premijer Dmitrij Medvedev zaradio je 5,8 miliona rubalja (oko 290.000 maraka), a predsjednik Vladimir Putin 5,7 miliona rubalja (oko 285.000 maraka).

Pri tome i kod premijera i predsjednika nisu samo skromni prihodi nego i imovina. Putin ima stan veličine 77 kvadratna metra i zemljište veličine 1.500 kvadratnih metara. U njegovoj garaži stoji ruski terenac "niva" i dvije vrlo rijetke "volge", sovjetske limuzine iz pedesetih godina.

Medvedev takođe dijeli strast prema starim automobila: ima dva automobila GAZ-20 i GAZ-21. Njegova supruga vozi "Folksvagenov" "golf". Premijerova porodica ima stan od 370 kvadratnih metara.

Imovina i prihodi predsjednika i premijera su manji nego što je to slučaj kod nekih njihovih službenika.

Pomoćnik predsjednika, bivši ministar prirodnih resursa Jurij Trutnev tokom 2012. godine zaradio je više od 210 miliona rubalja (10,5 miliona maraka). To je najveći zabilježeni prihod među funkcionerima predsjednikove administracije. Najbogatiji član vlade je prvi vicepremijer Igor Šuvalov s godišnjim prihodom od 226 miliona rubalja (11,3 miliona maraka).

Prihodi članova Gornjeg doma Državne Dume su veći. Tri najimućnija člana Vijeća Federacije su Dmitrij Ananjev, Viktor Pičugov i Valerij Ponomarev. Međutim, sve činovnike i kolege iz parlamenta "prestigao" je zastupnik Dume Grigorij Anikejev - njegov godišnji prihod iznos 1,1 milijardu rubalja.

Nikolaj Kovalev, predsjednik Komisije za kontrolu pouzdanosti informacija o prihodima zastupnika, izjavio je da su neki predstavnici naroda dobrovoljno davali informaciju o svojim troškovima.

Još jedan korak u borbi s korupcijom mogao bi biti zakon, koji traži od ruskih državnih službenika da "vrate novac u državu". Prema zakonskom nacrtu koji trenutno razmatraju u Državnoj Dumi, ruski činovnici ne smiju čuvati sredstva na stranim računima ili imati vrijednosne papire.

Pogledati kroz prste može se jedino onima koji imaju nekretnine izvan Rusije, ali i u tom slučaju treba predočiti puni izvještaj, koji osigurava da se do nje došlo na zakonit način. 

I iako se zakon tek priprema u parlamentu, ruska vlast je već poslala odgovarajući signal: od visokih zvaničnika se očekuje da naprave transakciju svog novca na ruske račune do 1.  juna, prenijeli su portali.

Osim toga, Vladimir Pligin, predsjednik komiteta Državne Dume za konstitucijsko zakonodavstvo, izjavio je da zakonodavci žele do parlamentarnih izbora 2016. godine obavezati kandidate na zastupnička mjesta da predoče informaciju o neposjedovanju stranih računa ili aktiva. 

Preduzete mjere i provjere donose rezultate. Antikorupcijska kampanja prisilila je neke od parlamentaraca da napuste prostorije Federalne skupštine.

Nekoliko je zastupnika i članova skupštine, koji su osumnjičeni za utaju imovine izvan države i nezakonito vođenje biznisa, dobrovoljno napustilo parlament, dok su 332 državna službenika izgubila svoja zastupnička mjesta i na taj način skupo platili prekršaje koji su otkriveni u 2011. godini.

Glavni rezultat antikorupcijske kampanje je, prema mišljenju politologa, signal više državne vlasti, uključujući i predsjednika Putina, koji je pokazao da neće biti nikakvog popuštanja, ona će se s korupcijom boriti sistematično.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana