Pucnjave, krađe, pijanstva i toplesi

Tanja Milaković
Pucnjave, krađe, pijanstva i toplesi

Jedan od najprestižnijih filmskih festivala na svijetu, onaj u Kanu, uvijek bilježi svoje skandale koji, iako se gotovo uvijek svedu na grudi, gaćice i pijanstva, iz godine u godinu nisu ništa manje zabavni.

Izuzetak nije ni ovogodišnji festival, koji je već na samom početku obilježen, kao nikad do sada - pucnjavom i krađom.

Naime, nepoznati muškarac upao je u studio francuske televizije Kanal Plus i usred emitovanja žive emisije otvorio vatru, ali na sreću, radilo se o ćorcima. U trenutku kada su se začuli hici voditelj je razgovarao sa glumcima i članovima žirija festivala Kristofom Volcom i Danijelom Otejem koje su tjelohranitelji odmah izveli iz studija. Na snimku se vidi i publika koja bježi u panici.

- Muškarac je povikao da ima i granatu, ali srećom nije je imao. Policija ga je uhvatila, oborila na zemlju. Ne znam ko je ni zašto je došao ni koji je problem imao - ispričao je Volc.

Policija je uhapsila muškarca, a naknadno su otkrili kako su kod njega, uz startni pištolj, pronašli i lažnu bombu i nož.

Samo dan ranije iz hotelske sobe u Kanu ukraden je nakit vrijedan više od milion dolara. Nakit je trebalo da nose poznate ličnosti koje dolaze na francusku rivijeru povodom festivala, a krađa se dogodila u sobi u kojoj je odsjeo službenik ekskluzivne švajcarske zlatare "Šopar".

Ovogodišnje filmove je na trenutak u sjenu bacila i zvijezda "Očajnih domaćica" Eva Longorija, koja je je na samom dolasku na premijeru filma "Jimmy P: Psychotherapy of a Plains Indian" prije nekoliko dana doživjela veliku neprijatnost. Eva je zbog kiše podigla haljinu, da je ne pokvasi, pa je na trenutak svima pokazala da ne nosi gaćice. Glumicu ta neugodnost nije zbunila, nego se, čini se, dobro provodila na premijeri filmskog i to u društvu pjevačice Šeril Kol.

Šetnja crvenim tepihom ponekad da bude neprijatno iskustvo za zvijezde sedme umjetnosti,  a u 66 godina postojanja Kanski festival je zabilježio nekoliko nelagodnih situacija.

Pol Njumen, pozvan na festival 1975. godine, po dolasku u Kan odbio je da pozira fotografima, koji su ga iste večeri kaznili tako što su ga prilikom predstavljanja na crvenom tepihu potpuno ignorisali. Nekoliko godina kasnije Njumen je priznao da je to bila jedna od najvećih lekcija koju je dobio.

Slično se dogodilo 1983. godine glumici Izabel Ađani, koja je svojim neprestanim bježanjem od objektiva naljutila fotografe. Kada se  pojavila na crvenom tepihu, glumica je naišla na gomilu fotoaparata poređanih po podu. Dok se penjala stepenicama, nijedan fotograf je nije fotografisao.

Jedan od nezaboravnih gafova dogodio se 2005. godine francuskoj glumici Sofi Marso, kojoj je u jednom trenutku skliznula bretela haljine, a jedna dojka "ispala" iz haljine. Fotografija sa nezgodom glumice ubrzo je  obišla svijet.

Svojim filmom "Mržnja", za koji je 1995. dobio "Zlatnu palmu" za najbolju režiju, Matje Kasovic je izazvao burne polemike zbog načina na koji je opisao snage reda. A, kada je filmska ekipa zakoračila crvenim tepihom, policajci zaduženi za bezbjednost na festivalu, okrenuli su glumcima i reditelju leđa u znak protesta.

Veliki skandal  izbio je i prije dvije godine kada se danski režiser Lars von Trir našalio da saosjeća sa Hitlerom.

Von Trir je na konferenciji za novinare uoči premijere svog filma "Melanholija" izjavio da "razumije Hitlera".

- Razumijem čovjeka. On nije dobar momak. Malo saosjećam sa njim - rekao je Von Trir za Hitlera i naglasio da nema nikakvih problema sa Jevrejima, ali da mu se ne dopada Izrael. On je za jevrejsku državu rekao da ponekad može da bude "davež". Danski režiser je potom nastavio da šokira okupljene izjavom da mu se dopada glavni arhitekta Trećeg rajha Albert Šper.

- Dopada mi se. Imao je talenta. Ok, ja sam nacista! - rekao je Von Trir praćen zabezeknutim pogledima glumica Kirsten Danst i Šarlote Genzbur. Organizatori kanskog festivala su ga proglasili "personom non grata" na toj manifestaciji i slavni režiser od tada se nije pojavljivao u Kanu.

Prvi skandal

Sve je počelo od britanske glumice Simone Silva koja je 1954. godine na Filmskom festivalu u Kanu, tokom poziranja na crvenom tepihu, vidno pijana, skinula top i u toplesu pozirala okupljenim fotografima, rukama pridržavajući grudi.

To je vidio Robert Mičam, koji je pokušao da sakrije grudi svoje koleginice, ali se priča iz Kana toliko brzo proširila svijetom i postala prvi skandal koji se dogodio na crvenom tepihu ovog festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana