Psi sposobni da komuniciraju sa ljudima koristeći zvučnu ploču

Tanjug
Foto: Ilustracija

SAN DIJEGO - Nova studija naučnika sa Univerziteta Kalifornija u San Dijegu pokazala je da su psi sposobni da komuniciraju sa ljudima koristeći zvučnu ploču, otkrivajući da psi obučeni da koriste takve uređaje reaguju na unapred snimljene reči isto kao na izgovorene riječi.

''Ovdje smo pokazali da (psi) zapravo obraćaju pažnju na riječi (na zvučnoj ploči) i da pokazuju odgovarajuće ponašanje nezavisno od okruženja i ko izgovara riječ“, rekao je istraživač Federiko Rosano.

Primena zvučnih ploča u komunikaciji sa psima se značajno povećala poslednjih godina, ali nije bilo jasno da li i psi zaista reaguju na zvuk sa uređaja ili jednostavno reaguju na signale zasnovane na ponašanju ili govoru tela njihovih vlasnika.

Rosano i njegove kolege su izveli dva eksperimenta u kojima je učestvovalo ukupno 59 pasa, od kojih su svi bili obučeni da koriste zvučnu ploču.

U prvom eksperimentu, istraživač je koristio obojene nalepnice da pokrije dugmad na zvučnoj ploči  za riječi van/napolje, igranje/igračka i hrana/jesti/večera/gladan, prenosi Gardijan.

Drugi istraživač, koji nije mogao da čuje reči koje su proizveli, onda je pritisnuo jedno od ovih dugmadi i ponašanje psa je snimljeno.

Vlasnici pasa su potom izveli sličan eksperiment, ali su u ovom slučaju nekada pritiskali taster, a nekada izgovarali riječi.

Psi su reagovali jednako razigrano kada su pritisnuti tasteri igranje/igračka i kada bi vlasnik izgovarao te riječi.

Istraživači sada proučavaju da li psi mogu da pritisnu ispravno dugme za određene situacije, a što bi moglo da pomogne u komunikaciji pasa i ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana