Prvi put premašena granica zagrijavanja od 1,5 stepeni za godinu

GS
Foto: Instagram

Po prvi put, globalno zagrijavanje je premašilo 1,5 stepeni Celzijusa na nivou jedne godine, tvrdi EU Služba za klimatske promjene Kopernikus.

Period od februara 2023. do januara 2024. dostigao je 1,52 stepeni zagrijavanja i naučnici pozivaju na hitno smanjenje štetnih emisija.

"Ovo daleko prevazilazi sve što je prihvatljivo. Pogledajte šta se desilo ove godine sa povećanjem od samo 1,5 stepeni - videli smo poplave, videli smo suše, videli smo toplotne talase i požare širom sveta," rekao je za BBC profesor Bob Votson, bivši predsjedavajući IPCC-a, UN tijela za klimatske promjene.

Svjetski lideri obećali su 2015. sporazumom u Parizu da će pokušati da ograniče dugoročni porast temperature na 1,5 stepeni, što se smatra ključnim za izbjegavanje najštetnijih uticaja.

Podaci od prethodnih godinu dana ne krše taj sporazum, ali pribilžavaju svijet dugoročnom porastu zagrijavanja.

Svjetska površina mora je takođe na najvišoj ikada zabilježenoj prosječnoj temperaturi, što je još jedan znak rasprostranjenosti rekordnih klimatskih promjena, navodi BBC.

Dugoročni trend zagrijavanja je nesumnjivo uzrokovan ljudskim aktivnostima, uglavnom sagorijevanjem fosilnih goriva, koje oslobađaju gasove koji zagrijavaju planetu, poput ugljen-dioksida.

Ipak, istraživači naglašavaju da ljudi i dalje mogu da utiču zaustavljanje globalnog zagrijavanja.

Svijet je postigao izvijestan napredak, sa zelenim tehnologijama kao što su obnovljivi izvori energije i električna vozila koja su u upotrebi u mnogim dijelovima svijeta i samim tim smanjuju količinu štete koju izazivaju ljudi, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana