Prva kćerka Kirgizije gura s trona Ivanku Tramp

Preveo: Boris Đurić
Prva kćerka Kirgizije gura s trona Ivanku Tramp

Biškek - Pažnju na svjetskoj sceni u posljednje vrijeme privuklo je nekoliko veoma istaknutih kćerki svjetskih predsjednika, ali bi poziciju najsmjelije od nasljednice američkog predsjednika Ivanke Tramp mogla preuzeti kćerka lidera Kirgizije Alija Šagijeva.

Kćerka Almazbeka Atambajeva, koja ima 20 godina, veliki je borac za ženska prava koja slijedi ono što govori, nešto što se i ne može baš reći za kćerku Donalda Trampa.

Njeni potezi često su okarakterisani kao hrabri, pogotovo kada je riječ o konzervativnom muslimanskom društvu ove bivše sovjetske republike.

Šagijeva je dospjela na naslovnice medija u aprilu, kada je postavila fotografiju na kojoj doji dijete koje je dobila sa Rusom Konstantinom Šagijevim.

- Hraniću svoje dijete gdje god i kad god ono želi da bude nahranjeno - komentarisala je Alija svoju namjeru da doji dijete na javnim mjestima.

Njen potez je naišao na veliku kritiku u Kirgiziji, ali ona je ostala čvrsta i rekla da stoji iza svojih stavova.

Atambajev i njegova supruga Raisa nisu odobravali njenu objavu.

- Nije im se svidjela. I to je razumljivo jer su mlađe generacije manje konzervativne u odnosu na svoje roditelje. Moja majka dobivala je poruke od svojih "prijateljica" o meni - ispričala je Alija.

Ona je najmlađa kćerka kirgizijskog predsjednika i život je provela sa mnogim privilegijama, ali je ipak ostala čvrsto na zemlji.

Poznata je i po velikoj tetovaži koju ima na desnoj ruci, kao i po svom slikarskom umijeću i delikatnim muralima koje stvara. 

Kao da sve to nije bilo dovoljno za uzdrmavanje tradicionalno konzervativnih stanovnika Kirgizije "prva kćerka" je odlučila da se uda sa 19 godina za "običnog" Rusa, što je iznenadilo stanovnike glavnog grada Biškeka, u kojem živi.

Kritike joj nisu smetale i čak je počela da govori da njena porodica živi kao vegeterijanska, u zemlji u kojoj se tradicionalno jede meso.

Za razliku od mnogih vladajućih dinastija Srednjeg istoka ona i njen muž su imali malu svadbu sa nekih 30 gostiju.

Humanost

Šagijeva nema političke ambicije, ali podržava stvari do kojih joj je stalo. Postala je poznata kada je donirala veću sumu novca fondu za pomoć djeci oboljeloj od Daunovog sindroma, a taj novac je zaradila prodajući svoje slike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana