Prva i još brojne Kenedijeve dame

Tanja Milaković
Prva i još brojne Kenedijeve dame

Džon Ficdžerald Kenedi, jedan od najharizmatičnijih predsjednika u istoriji Sjedinjenih Država, čije je ubistvo i poslije 50 godina duboko u svijesti Amerikanaca, imao je, u najmanju ruku, složen odnos s brojnim ženama koje su obilježile njegov život, tvrde autori biografija i oni koji su ga dobro poznavali.

Neke među njima bile su mu snažna podrška u političkoj karijeri i u usponu prema Bijeloj kući, a neke tek igračke kojima je hranio svoj gotovo neutaživi libido - glamurozna supruga Džeki, majka Rouz, filmska zvijezda Merilin Monro, 19-godišnja stažistkinja u Bijeloj kući Mimi Brdslej, ali i niz anonimnih žena, od kojih su mnoge, kako pišu biografi, sumnjivog morala.

- Bio je baš šarmantan i pun poštovanja prema moćnim i uticajnim ženama - piše Lari Sabato, profesor i voditelj Centra za političke nauke na Univerzitetu u Virdžiniji i autor jedne od knjiga o Kenediju, prenijele su agencije.

On piše da je Kenedi imao gotovo neutaživ seksualni apetit, a danas bismo mogli reći da je lijepe i mlade žene tretirao poput seksualnih objekata.

Priča o Kenediju neodvojiva je od njegove supruge Džeki, rođene 1929. u bogatoj porodici, žene koja i danas za milione u svijetu predstavlja sinonim za eleganciju, profinjenost i sofisticiranost.

Vjenčali su se 1953. kad je ona bila 24-godišnja novinarka, a on mladi 36-godišnji senator. Džeki je Džona podsticala da završi kasnije "Pulicerom" ovjenčanu knjigu "Profiles in Courage" dok se oporavljao od operacije kičme. Uz njega je čvrsto stajala i tokom čitave predsjedničke kampanje u kojoj mu je protivkandidat bio Ričard Nikson. U časovima koji su slijedili poslije Kenedijevog ubistva 1963, Džeki, koja je sjedjela pored njega u limuzini u Dalasu, odbijala je da presvuče ružičasti "Šanelov" kostim umrljan njegovom krvlju.

Kenedijevi su u javnosti odavali utisak skladnog, uzornog i modernog američkog bračnog para, ali u privatnom životu mladi predsjednik je bio okružen brojnim ljubavnicama. Njegova najpoznatija avantura nesumnjivo je ona s holivudskom seks bombom Merilin Monro, a njena zavodljiva izvedba pjesme "Happy Birthady, Mr. President" koju mu je javno otpjevala na gala večeri Demokratske stranke podstakla je govorkanja o njihovoj vezi. Džeki je znala za tu vezu, a kako u nedavno objavljenoj knjizi "These Precious Few Days: The Final Year of Jack with Jackie" piše novinar Kristofer Andersen, glumici je poručila da slobodno može "preuzeti" njenog supruga.

- Uselićete se u Bijelu kuću, preuzeti sve odgovornosti koje ima prva dama, a ja ću odatle iseliti i vi ćete naslijediti sve probleme - navodno je poručila glumici, koja je 1962. umrla od predoziranja lijekovima.

Međutim, Merilin nije bila jedina slavna glumica koja je bila među Kenedijevim "ulovima". "Plavog anđela" Marlen Ditrih, tada 15 godina stariju od njega, zaveo je u Zapadnom krilu. Kao dugogodišnju prijateljicu svoga oca, pozvao ju je na piće. Poslije šeprtljavog "upucavanja", kako je sama kasnije ispričala prijatelju, rekla mu je da za pola sata mora na predstavu, na šta je Kenedi odgovorio: "Onda nemamo puno vremena, zar ne?". Poslije je morala da ga probudi jer nije znala da izađe iz Bijele kuće, "a nije mogla samo tako naručiti taksi".

Među Džekinim "problemima" svakako je bila i Džudit Kembel Eksner, djevojka s mafijaškim vezama, koja je, kako je sama tvrdila, održavala intenzivnu dvogodišnju vezu s Kenedijem, a istovremeno bila i ljubavnica mafijaškog bosa. Istoričari njenu priču smatraju vjerodostojnom. Eksnerova je umrla 1999. u 65. godini života.

Jedna u nizu bila je i 19-godišnja stažistkinja u Bijeloj kući Mimi Brdslej, čija je veza s predsjednikom trajala godinu i po, a on joj je, navodno, bio prvi muškarac.

- Ni za čim ne žalim. Bila sam mlada i beskrajno zaljubljena. Tu činjenicu ne mogu izmijeniti - napisala je u svojim memoarima objavljenim 2012. godine.

Niko pouzdano ne može tvrditi koliko je anonimnih ljubavnica prošlo kroz Bijelu kuću za vrijeme Kenedijevog mandata, ali jedno je sigurno - bilo ih je toliko da su tajne službe i njegovi tjelohranitelji strahovali od potencijalne ucjene ili špijunske zavjere u koju ga je neka od njih mogla uvući, posebno u vrijeme kad su Sjedinjene Države i Sovjetski Savez bili na ivici nuklearnog rata.

 - Žene koje su mu dovodili u Bijelu kuću bile su sumnjivog morala - ispričao je u dokumentarnom filmu iz 1997. jedan od njegovih tadašnjih tajnih agenata.

Ljubav u avionu

Džeki i Kenedi su, navodno, veče prije atentata vodili ljubav u avionu "Air Force One" za vrijeme kratkog leta iz San Antonija u Hjuston, objavio je "Njujork post". Taj događaj su ljudi koji su u to vrijeme radili za Kenedija opisali kao posljednje trenutke mira i intime supružnika koji su neprekidno bili pod lupom javnosti i rijetko kad su uživali u zajedničkim trenucima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana