Pronalazači koje su ubili sopstveni izumi: Dvojica imaju veze sa Titanikom, a sve ih povezuje bizarna smrt

GS
Foto: OceanGate

Prošle nedjelje svijet je obišla vijest da je svih pet članova podmornice Titan tragično nastradalo. Spasilačka misija je trajala nekoliko dana, a u potragu su bile uključene spasilačke službe Amerike i Kanade, međutim, nakon što su spasilački timovi pronašli krhotine plovila ostalo je samo pitanje: "Šta je izazvalo nesreću?".

Ubrzo potom, Stokton Raš je dospio na Vikipedijinu listu pronalazača koje su ubili sopstveni izumi. Ovo su neki od najpoznatijih primjera: 

1. Stokton Raš

Detalji oko događaja koji su prethodili poslednjoj ekspediciji koju je podmornica Titan preduzela, većini su dobro poznati. Zvanični izvještaji se i dalje čekaju, iako stručnjaci na osnovu krhotina pretpostavljaju da podmornica nije bila napravljena od materijala koji su mogli da izdrže pritisak na dubinama do koje je zaranjala - kako bi posada posmatrala olupinu Titanika - i da je na taj način došlo do implozije. Ona je između ostalih usmrtila i izvršnog direktora OkeanGejt-a i tvorca spomenute podmornice, Stoktona Raša.

U medijima su se pojavile tvrdnje da su pojedini dijelovi kupovani u običnim prodavnicama, a javili su se i neki bivši putnici koji su podijelili svoje iskustvo. 

Jedan od njih je u reporter CBS-a, Dejvid Pog. On navodi da se u Titanu našao tokom novembra 2022. godine, kao i da je prilikom popunjavanja obrasca naišao na upozorenje u kom je stajalo da Titan "nije odobren ili sertifikovan od strane nijednog regulatornog tela" i da tokom putovanja "može doći do fizičkih povreda, invaliditeta, emocionalne traume ili smrti".

Fred Hagen, još jedan od putnika na Titanu je u svojoj izjavi za časopis Pipl rekao je kako je Raš konstruisao podmornicu da bi "demokratizovao more i učinio dostupnim pojedincima". Prema njegovom mišljenju, Rašovo istraživanje dubokog mora nije bio turistički poduhvat, već doprinos nauci, prenosi Nacionalna Geografija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana