Pronađeni ljudski ostaci stari više od 2.000 godina

Tanjug
Pronađeni ljudski ostaci stari više od 2.000 godina

BELFAST - Policijska služba Sjeverne Irske (PSNI) saopštila je danas da je pronašla drevne ljudske ostatke stare više od 2.000 godina.

Ostaci muške osobe, za koju se smatra da je imala između 13 i 17 godina u vrijeme smrti pronađeni su, nakon što je policija u oktobru prošle godine primila dojavu da su na tresetištu Belagi u okrugu Londonderi                primijećene ljudske kosti, prenosi BBC.

-Do sada se malo zna o uzroku smrti pojedinca, ali je za razliku od nekih drugih „močvarnih tijela“ skelet pojedinca dobro očuvan i takođe postoji djelimično prisustvo kože, noktiju lijeve ruke, noktiju na nogama i vjerovatno bubrega - rekla je inspektorka Niki Dihan.

Glava tijela nedostaje ali nije jasno da li je uklonjena prije ili poslije smrti.

Dihan je dodala da dobro očuvana priroda tujela znači da se radiokarbonsko datiranje može koristiti za utvrđivanje vremena smrti.

-Radiokarbonsko datiranje pretpostavlja da je vrijeme smrti između prije 2.000 i 2.500 godina. Ovo je prvi put da je radiokarbonsko datiranje korišćeno na „močvarnom tijelu“ u Sjevernoj Irskoj, što ovo čini zaista jedinstvenim arheološkim otkrićem - zaključila je inspektorka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana