Pronađen specijalni plesni podijum na kojem su plesali narodi Anda

Tanjug
Pronađen specijalni plesni podijum na kojem su plesali narodi Anda

LIMA - Narod koji je živio u planinama Anda, otprilike jedan vijek prije nego što je carstvo Inka uspostavilo svoju vlast 1400. godine, upražnjavao je određenu vrstu plesa prilikom ceremonija u čast boga groma, tokom kojeg su snažno udarali u pod oponašajući zvuke grmljavine.

Iskopavanja na lokalitetu u Peruanskim Andima zvanom Vijeho Sangajiko, otkrila su da su pripadnici stočarske i uzgajivačke grupe Čokorvosi, koji su bili podanici Carstva Inka tokom većeg dijela istorije konstruisali podijum tako da odjekuje, i da može da stvara snažne zvukove, oponašajući tako veliki bubanj po kojem bi 20 ili 25 ljudi moglo da pleše istovremeno, prenosi Sajens njuz.

- Iskopavanjem dijela platforme otkriveno je šest sedimentnih naslaga koje se sastoje od raznih mješavina muljevite gline, pijeska, pepela i drugih materijala - rekao je arheolog sa Univerziteta u Buenos Ajresu, Kevin Lejn.

Španski istorijski dokumenti opisuju vjerovanja Čokorvosa u božanstva groma, munja, zemljotresa i vode, a vjerovanja u natprirodno su možda inspirisala drevne ceremonije u Vijeho Sangajaiku koje su uključivale ples sa tabananjem koji je imao za cilj da oponaša prepoznatljive eksplozije groma, rekao je on.

Dokazi o drugim strukturama koje mijenjaju zvuk takođe su pronađeni na andskim lokacijama starijim od Vijehoo Sangajaika, kao na primjer rogovi od školjki pronađeni u ceremonijalnom centru na lokalitetu starom oko 3.000 godina zvanom Čavin de Huantar, koji su mogli proizvesti niz zvukova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana