Pronađen nacistički voz pun dragulja

Agencije
Pronađen nacistički voz pun dragulja

Varšava - Dvojica muškaraca tvrde da su u Poljskoj pronašli voz nacističke Njemačke koji je, prema glasinama, nestao krajem Drugog svjetskog rata dok je prevozio dragulje, zlato i oružje u bijegu od snaga sovjetske Crvene armije.

Lokalne vlasti u okrugu Valbrzih na jugozapadu Poljske potvrđuju da ih je pozvala advokatska kancelarija koja zastupa interese Poljaka i Nijemca, koji tvrde da su našli voz. Lovci na blago potražuju deset odsto vrijednosti predmeta pronađenih u vozu, a pretpostavlja se da je na njemu bilo više od 300 tona zlata.

- Advokati, vojska, policija i vatrogasci rade na tome. Tu nikad nije bilo iskopavanja i mi ne znamo što bismo mogli pronaći. Teren je možda i miniran - rekla je lokalni zvaničnik Marika Tokarska.

Lokalni mediji pišu da je riječ o vozu nestalom 1945. godine krcatom plijenom iz tadašnjeg njemačkog grada Breslau, koji se danas zove Vroclav i pripada Poljskoj. Jedan od izvora navodi da je riječ o oklopnom vozu koji je pripadao Vermahtu.

Radio-stanica Vroclav podsjeća da je voz bio dugačak 150 metara i prevozio oružje, industrijsku opremu, dragulje, zlato i druge vrijedne predmete. Nacističke snage su poslale 24 vagona, a ukupna vrijednost tereta se procjenjuje na 176 miliona evra. Istoričar Džoana Lamparska kaže da bi u njemu moglo biti i "opasnog materijala".

- Neki ljudi su već tražili voz i oštetili šine, ali nikad ništa nisu pronašli - rekla je Lamparska.

Nacisti su vozovima prevozili dragocjenosti i oružje ka Berlinu, dok su Amerikanci, Rusi i ostali saveznici napredovali ka glavnom gradu Njemačke sa zapada i istoka tokom zime i proljeća 1945. godine.

Dvije verzije priče

Prema jednoj verziji priče, voz su presrele i otele SS jedinice, koje su se riješile većeg broja vagona i zajedno sa lokomotivom otišle u tajni tunel sakriven u planini Valbrzih. Prema drugoj verziji, voz je nestao na 66. kilometru između gradova Svibozicami i Valbrzih 1944. godine i od tada mu se gubi svaki trag.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana