Prnjavorčanka Melani Simić za “Glas” o situaciji u Leverkuzenu: Život nastavljen uz mjere opreza

Milanka Mitrić
Prnjavorčanka Melani Simić za “Glas” o situaciji u Leverkuzenu: Život nastavljen uz mjere opreza

LEVERKUZEN - Život u Leverkuzenu nije stao i građani se uglavnom trude da poštuju propise, da paze na sebe i na druge te da žive kao i ranije, samo uz mjere opreza.

Ovako je život u doba pandemije virusa korona za “Glas Srpske” opisala Prnjavorčanka Melani Simić, koja već neko vrijeme boravi u tom njemačkom gradu. Ističe da strah i neizvjesnost postoje, da se osjeti nervoza među ljudima, ali da uprkos tome sve funkcioniše.

- Ljudi su potpuno upoznati sa svim što se dešava, ali smatram da je trebalo da mjere budu uvedene ranije. Možda bi tada broj zaraženih bio manji. Na sreću, Njemačka ima dobar zdravstveni sistem pa koliko-toliko dobro prolazi u svemu ovome - kaže Simićeva.

Ističe da mjere u početnoj fazi borbe protiv virusa korona nisu bile pretjerano rigorozne.

- U Njemačkoj osim zatvaranja granica nikakve druge mjere nisu uvedene, niti neka druga ograničenja i zabrane. Na početku među ljudima je vladala blaga panika pa su tako police u prodavnicama bile prazne, a nedostajalo je brašna, ulja, toalet papira - prisjetila se Simićeva.

Kako je naglasila, krajem marta vlasti su počele s uvođenjem rigoroznijih mjera, na čijem popuštanju trenutno rade, tako da su od prije nekoliko dana ponovo otvorili pojedine radnje i butike. Početkom maja planirano je otvaranje škola, frizerskih salona i još nekih djelatnosti. Iako je planirano i dalje postepeno popuštanje mjera, nošenje maski na javnim mjestima na kojima ne postoji mogućnost rastojanja od 1,5 metar od ponedjeljka će biti obavezno.

- U prodavnicama je obavezno rastojanje od 1,5 do dva metra. Svako ko ulazi u prodavnicu mora uzeti kolica, jer se na taj način pravi rastojanje među kupcima. Svaka osoba dobije čip, kojim se kontroliše broj kupaca u radnji. U pojedinim prodavnicama na ulazu stoji osoba koji dezinfikuje ruke kupca i kolica - kazala je Simićeva.

Ona je objasnila da je boravak u parkovima dozvoljen, ali ne u grupama većim od dvije osobe, a dozvoljena je i vožnja bicikla uz poštovanje mjera bezbjednosti. Dječija igrališta su potpuno zatvorena, a starijim osobama nije zabranjeno kretanje, već je preporučeno da ga ograniče. Sva velika okupljanja i manifestacije u Njemačkoj zabranjene su do 31. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana