Princeze ne poštuju islam

Agencije
Princeze ne poštuju islam

Rijad - U vrijeme dok saudijske žene nemaju nikakva građanska i osnovna ljudska prava, saudijske kraljice i princeze ne poštuju čak ni obični islamski propis o ispravnom odijevanju u javnosti, što je naišlo na oštre kritike Saudijaca.

Narodno protivljenje je intenzivirano nakon što se princeza Amira Tavil, supruga prestolonasljednika El Velida Talal bin Abdulaziza Ale Sauda, pojavila u javnosti ne poštujući islamske propise i tradiciju saudijskih muslimana. Zanimljivo je da zakoni Saudijske Arabije jasno govore i o načinima kažnjavanja zbog ovih propusta i ignorisanja kodeksa odijevanja, prenose portali.

Tamošnji mediji su prenijeli da princeza Tavil nije jedina, te da se i njena kćerka Rim oglušila o islamske i državne zakone o načinu dijevanja. Međutim, još uvijek niko nije skupio hrabrost da zvanično osudi navedene provokacije saudijskih kraljica i princeza.

Prema zakonu, ako bi bilo koja Saudijka obukla odjeću koju je na sebi imala Rim, bila bi javno bičevana.

Princeza Amira Tavil je odbila da nosi veo dok se pojavljuje pred televizijskim kamerama. Ona kaže da to nije uradila da bi poslala poruku ženama da ne nose veo već da se jednostavno neće promijeniti zbog nekih zakona iz njene zemlje.

Ona se rijetko može vidjeti bez uređene kose i najviše nosi stilsku i elegantnu odjeću. Često se može vidjeti na fotografijama kako nosi ženska poslovna odijela i ženstvene haljine. Iako sebi može priuštiti gotovo sve, ona se nikada ne oblači ekstravagantno ili pretjerano napadno.

Ovaj stav u oblačenju dijele i radnice fondacije, koje ne nose tradicionalnu abaja odjeću već modernu odjeću koju kupuju od dodatka koji dobijaju mimo redovne plate. Ona je mnogim ženama dala pozicije gdje imaju određene odgovornosti i platila je obuku za prvu saudijsku ženu pilota mlaznog aviona.

Obrazovanje

Amira dolazi iz porodice srednje klase i titulu princeze je dobila nakon što se udala sa princa El Velida Talala i od tada je dokazala da nije samo obična ljepotica. Ona kaže da je obrazovanje mnogo važnije od titule koju imate.  Obrazovanje joj je pomoglo da preuzme aktivnu ulogu u raznim fondacijama i često se može vidjeti u svjetskim medijima gdje diskutuje o pitanjima u Saudijskoj Arabiji. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana