Princeza zamijenila štikle vojničkim čizmama

Priredio: Boris Đurić
Princeza zamijenila štikle vojničkim čizmama

Kopenhagen - Elegantne balske haljine, štikle, punđe i glamurozne događaje danska princeza Meri zamijenila je tokom vikenda kamuflažnom vojnom uniformom i vojnim čizmama i sa 5.000 vojnika učestvovala u vojnoj vježbi danske garde.

Vježbe su održane u mjestima Kolding i Oksbol, a Meri je učestvovala u borbenim aktivnostima kako u vodi, tako i na kopnu. Žustra princeza je izgledala prilično sigurno dok je uskakala u čamac da bi se nakon toga prihvatila puške i vježbe pucanja u metu.

Ona je takođe viđena u raspravi sa ostalim članovima garde i kako nosi šljem i fluorescentnu vestu. Ova 44-godišnja princeza pokazala je da je u izuzetnoj fizičkoj formi što se vidjelo u prilično izazovnim i zahtjevnim vježbama.

Zadaci su uključivali odbranu i nadgledanje u kriznim situacijama, vježbe pomoći policiji, spasavanje na moru i bezbjednosti na željeznici. U svim tim aktivnostima je učestvovala Meri, majka četvoro djece, da bi na kraju predvodila veliku paradu u kojoj je učestvovalo više od 4.600 volontera.

Princeza je rođena kao Meri Donaldson u tasmanijskom gradu Hobartu u običnoj porodici koja nema nikakvog kraljevskog porijekla. Ona i danski princ Frederik su se upoznali u jednom sidnejskom pabu tokom Ljetnjih olimpijskih igara 2000. godine.

Tri godine kasnije najavili su vjeridbu, a naredne godine su se vjenčali, što je naišlo na veliku pažnju u Australiji i Evropi. Njihov brak se smatra modernom bajkom u kojoj se kraljević ženi ženom iz običnog naroda.

Meri je u Danskoj prilično srdačno prihvaćena i često učestvuje na javnim priredbama i događajima.

- Kako sam primljena i kako su ljudi otvoreni prema meni, mogu reći da je Danska moj dom. Ovo je sigurno i divno mjesto za život - rekla je princeza Meri.

Poznata je i po stilskom oblačenju i nošenju firmirane odjeće, zbog čega je smatraju najbolje obučenim članom svjetskih kraljevskih porodica. U posljednje vrijeme je nailazila na kritike zbog toga pa je odlučila da kontroliše potrošnju i koristi istu odjeću u različitim prilikama.

- Ako kreiramo svijet gdje postoje podjednake mogućnosti za sve i gdje postoji sloboda izbora, onda zaista možemo očekivati rast i prosperitet. Ali moramo biti ambiciozni - kazala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana