Princ Nikolaj ostao bez titule

Agencije
Princ Nikolaj ostao bez titule

Bukurešt - Nekadašnji rumunski kralj Mihaj Prvi oduzeo je kraljevsku titulu i sve privilegije monarhije svom jedinom unuku, popularnom princu Nikolaju, poznatom po posvećenosti ekologiji, biciklizmu i književnosti.

- Dana 1. avgusta 2015. godine kralj Mihaj Prvi potpisao je dokument kojim povlači svom unuku Nikolaju, sinu princeze Elene, titulu princa Rumunije i titulu njegovog kraljevskog visočanstva - navodi se u zvaničnom saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je rumunski kralj takođe isključio Nikolaja sa liste nasljednika rumunske krune, a odluke stupaju na snagu istog dana kada su objavljene.

Bivši rumunski kralj (94) smatra da kraljevsku porodicu treba da vodi neko ko je "skroman, dobro izbalansiran i sa moralnim principima". Princ je rođen u Švajcarskoj i bio je treći po redu nasljeđivanja trona, a u Rumuniji živi posljednjih pet godina.

Kraljevska titula ima simbolično značenje u Rumuniji, a Rumuni je povezuju s dostojanstvom i prefinjenošću koje njihovi sadašnji lideri ne posjeduju u toj mjeri, ocijenili su analitičari.

Mihaj je abdicirao 1947. godine kada su komunisti došli na vlast u Rumuniji i potom otišao u izgnanstvo u Britaniju i Švajcarsku, gdje je godinama radio kao pilot aviona i kao probni vozač novih tipova automobila.

Poslije rumunske revolucije u decembru 1989. godine, kada je srušen diktator Nikolaje Čaušesku, Mihaj je posjetio Rumuniju 1992. godine za Uskrs i u Bukureštu se okupilo oko milion građana koji su skandirali poruke podrške monarhiji. Mihaj od tada više nije bio primljen u Rumuniji do 1997. godine, kada je došao na vlast režim predsjednika Emila Konstantineskua. Nekadašnji kralj se kroz sve godine izgnanstva obraćao Rumunima preko radija Slobodna Evropa i radija Bi-Bi-Si.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana