Prijedlog da se 23 vrste proglase izumrlim

Srna
Prijedlog da se 23 vrste proglase izumrlim

VAŠINGTON - Djetlić kljuna boje slonovače ili crvenoglavi džinovski američki djetlić, koji zvanično nije viđen od 1944. godine i za kojim su prirodnjaci dugo tragali na jugu Amerike, jedna je od 23 vrste koje će američka Služba za ribu i divlje životinje proglasiti izumrlom prema danas objavljenom prijedlogu.

Među vrstama koje su izumrle je 11 ptica, osam slatkovodnih školjki, dvije vrste riba, slijepi miš i jedna biljka.

Djetlić kljuna boje slonovače bio je najveći američki djetlić, ali je sječa starih šuma na jugu uništila njegovo stanište. Njegovo posljednje potvrđeno viđenje bilo je 1944. godine u sjeveroistočnoj Luizijani.

Na listi se nalazi i ptica Bahmanova crnoglavka, koja se smatra jednom od najređih američkih ptica pjevačica. Ova ptica nije viđena od 1962. godine u SAD. Posljednje dokumentovano viđenje ove ptice selice bilo je na Kubi 1981. godine.

Predlaže se, takođe, da se jedanaest vrsta uvrsti kao izumrle na Havajima i pacifičkim ostrvima.

“S klimatskim promjenama i gubitkom prirodnih područja, sve je više vrsta dovedeno do ruba, sada je vrijeme da se preduzmu proaktivne, zajedničke i inovativne mjere za spasavanje divljih životinja Amerike”, rekla je Deb Haland, američka ministarka za očuvanje prirode.

Svaka od 23 vrste predstavlja trajni gubitak prirodnog nasljeđa Amerike, rekla je za “Njujork tajms” Bridžet Fahej, koja nadgleda klasifikaciju vrsta za Službu za ribu i divlje životinje.

Ona je dodala da je ovo otrežnjujući podsjetnik da je izumiranje posljedica promjena životne sredine uzrokovanih ljudima.

Služba za zaštitu divljih životinja prihvatiće komentare javnosti u narednih 60 dana, a konačna presuda biće objavljena 29. decembra, rekao je Brajan Hajers, portparol Službe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana