Preživjeli iz Hirošime  uči engleski da bi prenio iskustvo užasa

Tanjug
Preživjeli iz Hirošime  uči engleski da bi prenio iskustvo užasa

TOKIO - Japanac Kunihiko Ida, 82-godišnjak koji je preživio napad atomskom bombom na Hirošimu u Drugom svjetskom ratu, godinama usavršava svoj engleski jezik kako bi, zbog sve većeg broja globalnih sukoba, prenio svijetu iskustva o “užasima nuklearnog oružja”.

Ida je bio dijete kada je atomska bomba bačena na Hirošimu 6. avgusta 1945, ostavivši ga sa dugotrajnim zdravstvenim problemima, prenosi Kjodo.

Uprkos poodmaklim godinama, nedavno je počeo da uzima časove engleskog jezika kako bi sve većem broju stranih posjetilaca u Hirošimi ispričao svoje iskustvo.

-Biće teško ukinuti nuklearno oružje bez širenja svijesti o stvarnosti onoga što se dogodilo (u Hirošimi). Mnogo ljudi ne zna ništa o tome. Ako se nuklearno oružje ikada ponovo upotrijebi, svijet će biti uništen - kaže on.

SAD su 1945. godine, u posljednjim danima Drugog svjetskog rata, bacile atomsku bombu prvo na Hirošimu, a tri dana kasnije na Nagasaki.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, rada i socijalnog staranja Japana, broj onih koji su preživjeli te napade u martu je iznosio oko 107.000, sa prosječnom starošću 85,6 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana