Previsoka cijena rata

Bojan Ž. Bosiljčić
Previsoka cijena rata

Otava - Svojim filmom sam htio zapravo da ukažem na cijenu rata u Avganistanu. Ne radi se tu samo o potrošenom novcu, već o izgubljenim mladim životima i fizičkom, psihološkom i emocionalnom bremenu koje sada podnose i plaćaju kanadski vojnici-veterani i njihove porodice, ali, na kraju krajeva, i cjelokupno društvo.

Kaže ovo za "Glas Srpske" eminentni ratni izvještač-veteran

Skot Tejlor iz Otave, autor dokumentarnog filma "Povratak kući: Žrtve rata" (Homecoming: The Casulties of War) koji je prije nekoliko dana premijerno prikazan u teatru grandioznog Kanadskog muzeja civilizacije.

Tejlorovi objektivni pogledi i odmjereni analitički stavovi često odudaraju od onoga što se javnosti prezentuje u vodećim medijima. Za njega kažu da je dragocjeni glas savjesti i beskompromisni borac za istinu, koji je svojim izvještavanjem o ratu u bivšoj Jugoslaviji stekao ogromno uvažavanje među srpskom dijasporom u Kanadi i zavrijedio epitet srpskog patriote, posebno svojom knjigom "Inat" o NATO bombardovanju SR Jugoslavije, 1999. godine.

"Povratak kući: Žrtve rata" je potresno svjedočanstvo o dugotrajnim bolnim posljedicama koje je kanadsko vojno angažovanje u Avganistanu (od 2002. do 2012.) ostavilo na vojnike-veterane i na njihove porodice, neutješne majke, rodbinu i prijatelje. U prepoznatljivom stilu Skota Tejlora, ovaj film otkriva onu drugu, skrivenu, zapostavljenu, tužnu i mračnu stranu rata. Film govori o fizičkim, psihičkim i emocionalnim ožiljcima i još nezacijeljenim ranama na tijelima i dušama kanadskih vojnika poslatih u Avganistan.

U proteklom  desetogodišnjem periodu, tamo je poginulo 185 kanadskih vojnika, dok su se mnogi vratili kući kao invalidi ili pate od psiholoških trauma. Zvanično, oko 3.400 vojnika-veterana rata u Avganistanu je podvrgnuto tretmanu sindroma posttraumatskog stresa. Jednočasovni film prati nastojanja ranjenih vojnika da se reintegrišu u društvo i ponovo uključe u civilni život, što za mnoge nije nimalo lako.

- Za razliku od Srba, Kanađani žive veoma komforno i bezbjedno i često ne mogu da u potpunosti shvate sve užase rata i bolne posljedice koje on prouzrokuje - ističe Tejlor.

Dodaje da se poslije prošlogodišnjeg povlačenja kanadskih borbenih trupa iz Avganistana u medijima gotovo više i ne govori o tom ratu.

-  Ja sam htio da sa ovim filmom podsjetim na sve podnesene žrtve kanadskih vojnika i na tragične lične konsekvence koje im je rat donio. Oni su kanadski ratni veterani modernog doba - naglašava Tejlor.

Bivši profesionalni vojnik i iskusni novinar koji već 25 godina izvještava sa ratnih žarišta u svijetu, Tejlor nosi renome vrhunskog kolumniste koji razotkriva i žigoše medijske manipulacije i ukazuje na drugu stranu medalje i ono što se dešava iza javne scene, što zvanični mediji obično prećutkuju. Njegov prethodni dugometražni dokumentarni film je "Od Beograda do Bagdada" (2011) u režiji Radoslava Ognjenovića iz Toronta.

- Živimo u elektronskom dobu, u kojem sve više preovladava vizuelni aspekt. Počeo sam da pravim dokumentarne filmove jer smatram da tako mogu lakše i brže da sa svojom porukom prodrem i doprem do očiju i ušiju najšire javnosti. Naravno, ja i dalje ostajem po vokaciji novinar, i dalje ću nastaviti da pišem članke i knjige, jer su oni najbolja forma za seriozno i dubinsko žurnalističko sagledavanje stvari - ističe Tejlor.

Projekciji novog Tejlorovog dokumentarnog ostvarenja prisustvovale su zvanice iz diplomatskog kora u Otavi, mnoge ličnosti iz političkog i javnog života, brojni članovi srpske zajednice, predstavnici kanadskih oružanih snaga, kao i ranjeni vojnici - veterani rata u Avganistanu, koji su protagonisti ovog filma.

Utisci

Ambasador BiH u Kanadi Biljana Gutić-Bjelica istakla je da će projekcija filma sigurno uzdrmati, prije svega, kanadsku javnost.

- Istovremeno je podvučena i moralna dilema: da li je opravdan odlazak u rat protiv zemlje/zemalja koje čak nisu ni na istom kontinentu. Nama koji smo prisustvovali premijeri filma bilo je iznenađenje suočiti se sa argumentovanom činjenicom da bivši vojnici, čak i u ultranaprednim i bogatim zemljama, poput Kanade, poslije hvalospjeva i nagrada, ipak bivaju zapostavljeni i, kako je i film pokazao, često žive na samim marginama društva - rekla je Gutić-Bjelica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana