Predsjedničke ljubavne muke

Tanja Milaković
Predsjedničke ljubavne muke

Više svjetskih državnika, počev od bivšeg predsjednika SAD Bila Klintona, bili su primorani da javno objašnjavaju ili se izvinjavaju zbog ljubavnih afera, a u najnovijoj francuski predsjednik Fransoa Oland je uspio da umanji medijski pritisak obećavši da će uskoro razjasniti svoju emotivnu situaciju.

- Privatne stvari se rješavaju privatno - rekao je Oland novinarima kada su mu postavili pitanja o njegovoj aferi sa glumicom Žili Gaje o kojoj je pisao tabloid "Kloze".

Francuski predsjednik je priznao da on i njegova partnerka, novinarka Valeri Trirveler, prolaze kroz "bolne trenutke" i obećao je da će razjasniti situaciju prije posjete SAD 11. februara.

Što se tiče privatnog života, postoji ogromna razlika između anglosaksonskih političara, gdje postoji tanka granica između privatnog i javnog, i ostatka svijeta, naročito juga Evrope, gdje se privatnost više poštuje, a ljubavne priče i afere se više tolerišu, prenijele su agencije.

Američki predsjednik Bil Klinton je u avgustu 1998. godine morao da prizna na video-snimku, pred velikom porotom, da je imao "neprikladne odnose" sa pripravnicom u Bijeloj kući Monikom Levinski. Klinton sa suzama u očima, rekao da se kaje i "tražio je oproštaj" na sastanku sa vjerskim poglavarima.

Za razliku od običaja u SAD, ruski predsjednik Vladimir Putin i njegova supruga Ljudmila su u junu 2013. godine u intervjuu na televiziji objavili da su se razveli. Par se nije pojavljivao zajedno u javnosti godinama prije toga i njihov privatni život je bio potpuno tajan, ali su izlazeći sa jedne predstave odgovorili na pitanja novinara i objavili razvod.

Međutim toj objavi, koja je bila bez presedana i očigledno organizovana,  prethodilo je privođenje novinara lista "Moskovski korespondent" koji je pisao o mogućem drugom Putinovom braku sa gimnastičarkom Alinom Kabajevom. On je priveden u aprilu 2008. godine.

Bivši premijer Italije Silvio Berluskoni uvijek je govorio da su pisanja štampe o skandalima zbog njegovih odnosa sa kolgerlama, od kojih je jedna bila maloljetna, "nedostojni napadi" na njega.  Međutim, on se uvijek opredjeljivao za provokacije umjesto opravdavanja.

- Bolja je strast prema ženama nego biti homoseksualac - govorio je Berluskoni.

Bivši predsjednik Francuske Nikola Sarkozi razveo se od Sesilije Sigane Albenis dok je bio na predsjedničkoj funkciji. To je objavljeno u oktobru 2007. godine u jednom lakonskom saopštenju, u kome je rečeno da je "razvod sporazuman".

Nekoliko mjeseci kasnije, Sarkozi je dozvolio da ga slikaju sa novom partnerkom, pjevačicom i bivšom manekenkom Karlom Bruni, a u januaru 2008. je izazvao zbunjenost kada je usred konferencije za novinare obznanio: "Veza sa Karlom je ozbiljna". Vjenčali su se ubrzo poslije toga.

I u Argentini je bračni život jednog šefa države svojevremeno izazvao buru. Predsjednik Karlos Menem i njegova supruga Sulema Joma razveli su se 1995. godine, ali proces razvoda je počeo u junu 1990. velikim skandalom kada je šef države dekretom naložio da njegova supruga i njihovo dvoje djece napuste predsjedničku rezidenciju. Poslije toga oženio se mladom Sesilijom.

Preljuba dok zauzimate javnu poziciju ne predstavlja tako rijetku pojavu. Ali promijeniti državne zakone da bi se riješili žene i bili sa vašom ljubavnicom? Upravo je to uradio bivši grčki premijer Andreas Papandreu i bio je jedini državnik koji je napravio takav potez. Papandreu je liberalizovao Grčku, stavio je izvan zakona zastarjele tradicije kao što je miraz, ojačao je prava žena i dekriminalizovao je preljubu. Nekoliko godina poslije toga razveo se od svoje dotadašnje žene Margarete, sa kojom je živio 38 godina, i oženio se svojom ljubavnicom Dimitri Liani. Papandereu je imao 70 godina kada se oženio Liani (34), koja je radila kao stjuardesa i voditelj jednog tok šoua.

Čavesovi

Ugo i Marisabel Čaves su bili toliko zaljubljeni jedni u drugo da su začeli dijete već na svom prvom sastanku. Međutim, taj brak nije uspio. Pokojni predsjednik Venecuele je rekao da su se rastali zbog njenog lošeg karaktera, dok je  Rodrigezova rekla da je Ugo bio loš jer je imao seks sa ostalim ženama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana