Pred publikom otisak Pojtingerove table iz 1652. godine

Srna
Pred publikom otisak Pojtingerove table iz 1652. godine

BEOGRAD - Fond rijetke i stare knjige Biblioteke grada Beograda će od utorka, 22. februara, do kraja marta predstaviti dragulj iz svoje riznice - otisak Pojtingerove table iz 1652. godine, najčuvenije stare putne mape svijeta.

Pretpostavlja se da je original Pojtingerove table oko 340. godine izradio rimski kartograf Kastorije.

Poslije raspada svjetskog carstva, sve do modernog doba, nije bilo boljeg i praktičnijeg “putovođe”.

Na mapi su zabilježene putne stanice, raskrsnice, naselja, važnije rijeke, poneka planina i nazivi pokrajina, dok su razdaljine između stanica označavane u rimskim miljama.

Izdužene deformacije oblika predstavljenih na Pojtingerovoj tabli naglašavaju preglednost mreže koja povezuje oko 3.500 geografskih imena, cjelokupnu teritoriju Rimskog carstva, od Velike Britanije do Hindustanskih nizija, pa i rimska naselja Taurunum i Singidunum, današnji Zemun i Beograd.

Čuveni kartograf Abraham Ortelijus je u Antverpenu 1598. odštampao svoje prvo izdanje cijele Pojtingerove table koja je radi preglednosti raspoređena na četiri štampana lista, pišu “Večernje novosti”.

Najpoznatija su amsterdamska izdanja kartografske radionice Jana Jansona, a Biblioteka grada Beograda izlaže otisak iz 1652. godine.

Fond stare i rijetke knjige i knjige o Beogradu sadrži stare štampane monografije, rijetka i ratna izdanja, rukopise novijeg doba, zbirku fotografija i starih razglednica, te staru kartografsku građu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana