Pra­si­ći ju­na­ci dan­ske eko­nom­ske baj­ke

Tanja Milaković
Pra­si­ći ju­na­ci dan­ske eko­nom­ske baj­ke

Kopenhagen - Dan­ski pi­sac Hans Kris­ti­jan An­der­sen bi, da je da­nas živ, vje­ro­va­tno po­red "Ru­žnog pa­če­ta" ili "Ma­le si­re­ne" na­pi­sao i baj­ku o pra­se­tu, jer u zemlji ko­ja da­nas do­bar dio eko­no­mi­je za­sni­va na uz­go­ju 20 mi­li­ona svinja, pri­ču o tim ži­vo­tinjama ne bi mo­gao da iz­bje­gne.

Pra­si­ći, na ža­lost mno­gih, ne ži­ve u An­der­se­no­vim baj­ka­ma, a svinjeti­na je hra­na ko­ja do­bro mo­že da se unov­či, što zna i pet i po mi­li­ona Da­na­ca, ko­ji­ma izvoz na trži­šte 120 drža­va svi­je­ta omo­gu­ća­va da os­tva­re dje­lić eko­nom­ske baj­ke u vri­je­me glo­bal­ne kri­ze.

Dan­ska te­hno­lo­gi­ja uz­go­ja svinja, ali i vi­so­ko­ra­zvi­je­na kla­ni­čna in­dus­tri­ja, pre­po­zna­te su u svi­je­tu kao naj­bolje što u toj oblas­ti mo­že da se po­nu­di, zbog če­ga po­rudžbi­ne za ku­po­vi­nu pra­si­ća i svinjskog me­sa sti­žu sa svih stra­na, od Ka­na­de do Ja­pa­na, bez ob­zi­ra na to što je ci­je­na ve­ća od kon­ku­ren­tske.

Dan­ci, ko­ji ži­ve u zemlji okru­že­noj mo­rem, po­dje­dna­ko ma­re i za svinjeti­nu ko­li­ko i za ri­bu.

Pre­ma po­da­ci­ma Dan­skog sa­vje­ta za poljo­pri­vre­du i hra­nu, pro­šle go­di­ne izvoz u oblas­ti svinjogoj­stva izno­sio je oko pet pro­ce­na­ta uku­pnog izvo­za Dan­ske, odno­sno vi­še od 42 od­sto uku­pnog poljo­pri­vre­dnog izvo­za, ko­ji izno­si oko de­set mi­li­jar­di evra. Vi­še od 4.600 far­me­ra 2011. ba­vi­lo se uz­go­jem svinja, a izve­ze­no je vi­še od dva mi­li­ona to­na svinjeti­ne i oko se­dam mi­li­ona pra­si­ća za pri­plod.

Is­to­vre­me­no, izvoz ze­malja ko­je od pam­ti­vi­je­ka svo­ju eko­no­mi­ju za­sni­va­ju na izvo­zu svinja pos­tao je mi­no­ran u odno­su na Dan­sku.

Ljubav i na­klo­nost pre­ma svinjskom pe­čenju Dan­ci ne kri­ju, u šta su se uvje­ri­li no­vi­na­ri pri­li­kom po­sje­te re­pre­zen­ta­ti­vnom zdanju dan­skog Par­la­men­ta, či­ji su ho­dni­ci bi­li "oku­pa­ni" mi­ri­som pe­če­ne svinjeti­ne, ko­ja se na­ro­či­to in­te­zi­vno pri­pre­ma pred bo­ži­ćne i no­vo­go­dišnje pra­zni­ke.

Za­hval­nost i ljubav pre­ma svinjama, hra­ni­teljka­ma mno­gih ge­ne­ra­ci­ja, Dan­ska je po­ka­za­la po­di­zanjem spo­me­ni­ka tim ži­vo­tinjama ko­ji se na­la­zi u bli­zi­ni Ar­hu­sa.

Dan­ski na­čin uz­go­ja svinja po­dra­zu­mi­je­va vi­sok ste­pen za­šti­te, kon­tro­le i go­dišnji pri­rast po krma­či od oko 30 pra­sa­di, pre­ni­je­le su agen­ci­je.

Us­pje­hu dan­skog izvo­za u oblas­ti svinjogoj­stva zna­čaj­no do­pri­no­si i naj­ve­ća kla­ni­ca u zemlji i je­dna od naj­ve­ćih na svi­je­tu - "Dan­ska kru­na" (Denish Crown) u ko­joj se se­dmi­čno obra­di oko 100.000 svinja, a ko­ju go­dišnje po­sje­ti oko 20.000 ra­do­zna­lih đa­ka, stu­de­na­ta, stručnjaka i no­vi­na­ra ka­ko bi se upo­zna­li sa pro­ce­som proi­zvodnje.

Sve u kla­ni­ci je auto­ma­ti­zo­va­no i pri­la­go­đe­no po­tre­ba­ma ku­pa­ca u vi­še od sto­ti­nu ze­malja svi­je­ta. U proi­zvodnji se čak ide ta­ko da­le­ko da se ko­ma­di me­sa obra­đu­ju ul­tra­zvu­kom ka­ko bi se ut­vrdio ta­čan pro­ce­nat mas­ti.

"Dan­ska kru­na" pro­da­je sve, od pa­pa­ka, re­po­va i uši­ju, do iznu­tri­ca, mas­ti i krvi ko­ji se, osim za ljud­sku is­hra­nu, ko­ris­te za pravljenje hra­ne za ku­ćne ljubim­ce, ali i za gri­janje obje­ka­ta i proi­zvodnju bi­odi­ze­la.

Ta gru­pa­ci­ja, ko­ja se ba­vi i pre­ra­dom go­ve­đeg me­sa i za­pošljava oko 23.000 ra­dni­ka, u vla­sniš­tvu je oko 9.000 far­me­ra, a ka­ko je is­ta­knu­to, 90 od­sto proi­zvodnje izvo­zi.

Ka­ko su is­ta­kli u Dan­skom sa­vje­tu za poljo­pri­vre­du i hra­nu, zemlja se spre­ma i za pri­mje­nu no­vog pro­pi­sa Evrop­ske uni­je ko­ji po­oš­tra­va uslo­ve u ko­ji­ma će svinje mo­ći da se ga­je, što se, pri­je sve­ga, odno­si na su­pra­sne krma­če, ko­je će od 1. ja­nu­ara 2013. mo­ra­ti da se drže za­je­dno sa os­ta­lim krma­ča­ma, ka­ko bi ima­le vi­še pros­to­ra ne­go pri odvo­je­nom ga­jenju.

To je oba­ve­za ko­ju će dan­ski uz­ga­ji­va­či mo­ra­ti da po­štu­ju, iako je pro­ci­jenjeno da će tro­ško­vi spro­vo­đenja di­re­kti­ve po je­dnoj su­pra­snoj krma­či izno­si­ti oko 360 evra, što bi na ni­vou Evrop­ske uni­je mo­glo da do­ne­se smanjenje proi­zvodnje u svinjogoj­stvu za oko de­set od­sto.

Is­pred os­ta­lih

Ko­li­ko je proi­zvodnja svinjskog me­sa u Dan­skoj is­pred dru­gih u svi­je­tu po­ka­zu­je i to što stručnjaci, u skla­du sa svjet­skim tren­do­vi­ma za­šti­te oko­li­ne, izra­ču­na­va­ju i emi­si­ju ugljen-dio­ksi­da po ki­lo­gra­mu proi­zve­de­nog me­sa.

Na­pre­dak su is­ta­kli po­dat­kom da se u Dan­skoj da­nas proi­zve­du dvi­je svinje sa is­tim uti­ca­jem na ži­vo­tnu sre­di­nu kao pri proi­zvodnji je­dne svinje 1985. go­di­ne.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana