Povećana populacija tigrova u svijetu

Tanjug
Foto: Ilustracija

HARBIN- Globalna populacija divljih tigrova porasla je sa oko 3.200 u 2010. na 5.500 u 2024. godini, pri čemu su zemlje poput Kine, Rusije, Indije i Nepala udvostručile broj tigrova, pokazuju najnoviji podaci Svjetskog fonda za divlje životinje (WWF).

Podaci su objavljeni tokom Drugog međunarodnog foruma o očuvanju tigrova i leoparda koji se održava u kineskom gradu Harbin, na severoistoku Kine, javila je Sinhua.

U protekloj deceniji preokrenut je trend ubrzanog pada broja tigrova.

U Kini su njihova staništa efikasno uređena i poboljšana što je dovelo do postepenog uvećanja populacije tigrova, rekao je danas na forumu kineski predstavnik u WWF, Džou Fei.

Kina je proteklih godina pridala veliki značaj zaštiti divljih tigrova kroz različite aspekte, kao što su osnivanje nacionalnih parkova, zabrane lova, kao i potpuna zabrana korišćenja tigrovih kostiju za proizvodnju lijekova.

Posebno je značajno osnivanje Nacionalnog parka za tigrove i leoparde na sjeveroistoku Kine, koji se pruža na 1,4 miliona hektara kroz dvije provincije.

Oko 70 sibirskih tigrova, koja je jedna od najugroženijih vrsta na svijetu, sada živi u parku, a u 2023. na svijet je došlo 20 njihovih mladunaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana