Nasilje u porodici: U Evropi povećan broj poziva za pomoć

Srna
Nasilje u porodici: U Evropi povećan broj poziva za pomoć

CIRIH - U Evropi su pozivi ka telefonskim linijama za pomoć zbog nasilja u porodici usljed kombinacije konzumiranja alkohola i blokade uvedene radi suzbijanja pandemije virusa korona, saopšteno je danas iz Svjetske zdravstvene organizacije.

 “Stres i anksioznost zbog višesedmičnih zabrana izlaska u javnost mnogima su u svakodnevicu unijeli nesigurnost, odvojenost i strah”, rekao je zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge.

Kluge je ukazao na izvještaje iz mnogih zemalja, uključujući Belgiju, Bugarsku, Francusku, Irsku, Rusiju, Španiju i Veliku Britaniju o povećanju nasilja nad ženama i muškarcima od partnera, te nad djecom.

On je naglasio da, iako su podaci raznoliki, zemlje su u aprilu prijavile do 60 odsto povećanja broja poziva linijama za pomoć žena koje su izložene nasilju partnera.

Kluge je napomenuo da su pojedine države pružile i primjere na koji način rješavati ovaj problem.

Italija ima aplikaciju za pomoć bez biranja telefonskog broja, dok žrtve u Španiji i Francuskoj mogu da pošalju poziv farmaceutima putem kodiranih riječi.

Hoteli u Francuskoj i Belgiji preuređeni su u sigurne kuće, a na Grenlandu je ograničena prodaja alkohola porodicama sa djecom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana