Potpredsjednik Rosnjefta prvi Hrvat pod sankcijama

Tanjug
Foto: Profimedia

LONDON - Željko Runje prvi je Hrvat koji je obuhvaćen paketom sankcija koje je Zapad uveo Rusiji, njenim kompanijama i menadžerima. Prema pisanju britanskog Dejli mejla, Željko Runje je na udaru najnovijeg paketa sankcija Ujedinjenog Kraljevstva kao zamjenik predsjednika Rosnjefta, ruske naftne kompanije koju je britanska vlada identifikovala kao finansijskog podržavaoca Vagner grupe, lojalne ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Iako Kremlj negira veze sa Vagner grupom, njegovih 600 plaćenika raspoređeno je širom svijeta da obavljaju prljave poslove za Moskvu, navodi Dejli mejl a prenosi Jutarnji list.

Dejli mejl sa spiska sankcionisanih pojedinaca povezanih sa Vagnerom izdvaja tajkuna Jevgenija Švidlera, osnivača Tinkofa, Olega Tinkova, generalnog direktora Sberbanke Hermana Grefa i Polinu Kovaljevu, pastorku ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

Željko Runje zauzeo je osmo mjesto na listi Dejli mejla, na kojoj se nalazi deset kompanija i pojedinaca sa ograničenjima poput oduzimanja imovine u Velikoj Britaniji i zabranom ulaska u zemlju.

O njegovoj karijeri

Runje je rođen u Splitu, odrastao u Sinju, školovao se u Zagrebu i SAD, gde je na Univerzitetu Aljaske nastavio košarkašku karijeru započetu u Hrvatskoj.

Po završetku fakulteta zaposlio se u SAD-u u lokalnoj naftnoj kompaniji, a kada je kompaniju preuzeo veliki Ekson, nastavio je da razvija karijeru u tom globalnom naftnom gigantu.

Runje je proveo skoro 20 godina u Eksonu radeći u istraživanju, razvoju i proizvodnji, a 1997. godine je postavljen za šefa Eksonove podružnice u Rusiji.

Da bi se shvatila profesionalna reputacija Runje u naftnom biznisu, važno je da je u okviru Eksonovog  odjeljenja za istraživanje i razvoj radio na nalazištima ugljovodonika na Arktiku Aljaske, Nigerije, Alžira, Tajlanda, Angole, Turkmenistana, Azerbejdžana i Australije.
Tvrdi se da je Runje bio ključna osoba u zaključivanju saradnje Eksona i Rosnjefta za istraživanje i eksploataciju ogromnih nalazišta nafte u ruskom dijelu Arktika.
Nekoliko godina kasnije, nakon što je Rosnjeft za 60 milijardi dolara preuzeo rusku BP, postao je potpredsjednik kompanije.

U Tilersonovom kratkom mandatu u Trampovoj administraciji, Runje je vjerovatno bio među rijetkim ljudima na svijetu, ako ne i jedini, koji je bio u prijateljskim odnosima sa prvim saradnicima i ruskog i američkog predsjednika.
Naime, pored Reksa Tilersona, Runje je u to vrijeme blisko sarađivao sa Igorom Sečinom, prvim čovjekom Rosnjefta i bliskim saradnikom Vladimira Putina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana