Posao košenja trave u solarnim elektranama dobilo 6.000 ovaca

GS
Foto: X.com

Obnovljivi izvori energije otvaraju nova radna mjesta, ali ne samo za ljude nego i za životinje. Tako će 6.000 ovaca dobiti posao održavanja vegetacije na lokacijama osam solarnih elektrana u Sjedinjenim Američkim Državana.

Ugovor o održavanju vegetacije na 4.100 hektara na kojima se nalaze fotonaponske elektrane firme Enel North America je, kako tvrdi ova italijanska kompanija, najveći ugovor o solarnoj ispaši (eng. solar grazing) na tlu SAD.

Ovce će obezbediti firma Texas Solar Sheep, porodična firma koja je specijalizovana za upravljanje vegetacijom na lokacijama velikih solarnih elektrana. U taj posao je ušla pre nekoliko godina, prenosi sajt Fast Company, i dodaje da se solarna ispaša kao biznis ubrzano razvija.

Vlasnik DžejAr Hauard (eng. JR Howard) kaže da je sve počelo tako što ga je prijatelj savjetovao da se raspita o tome. Porodica ovog Teksašanina tada je imala 400 ovaca.

Solarna ispaša, tvrde stručnjaci, donose dosta koristi. Dobra je za zemljište, pčele, ali i pomaže vlasnicima elektrana da izbegnu rizik od požara tako što drže rastinje pod kontrolom i da uštede novac jer su ovce jeftinije od drugih načina upravljanja vegetacijom.

Američka Nacionalna laboratorija za obnovljivu energiju (NREL) takođe smatra da su prednosti očuvanja autohtonih staništa i ispaše stoke na lokacijama solarnih instalacija uključuju poboljšanje kvaliteta tla, omogućavanje efikasnijeg korišćenja vode i smanjenje troškova održavanja i rada.

Enel North America je saopštio da je ugovor jedan od najznačajnijih dogovora za višenamensko korišćenje solara (eng. dual-use solar). Američko udruženje za solarnu ispašu (eng. American Solar Grazing Association) procenjuje da se trenutno 40.500 hektara koristi za ispašu u SAD, dodala je kompanija.

Enel je naveo da na ovaj način, takođe, jača svoju posvećenost agrosolaru, praksi kombinovanja proizvodnje solarne energije sa poljoprivredom.

Enel North America upravlja sa elektranama na obnovljivu energiju snage veće od 10,3 GW, sa velikim skladištima energije snage 1,3 GW, sa distributivnim skladištima energije snage 106,9 MW, sa 4,9 GW kapaciteta za odziv potrošnje (eng. demand response) i 193.000 punjača za električna vozila .

Solarna ispaša predvodi agrosolar

 

Kevin Ričardson (eng. Kevin Richardson), iz Američkog udruženja za solarnu ispašu, rekao je da ovakav čin ispaše predvodi razvoj agrosolara koji je u ekspanziji. Sve je više vodećih kompanija u solarnoj industriji koji ulažu u dugotrajna partnerstva sa poljoprivrednicima i stvaraju nove mogućnosti za američki agrar, poručio je on.

Najveći ugovor ovakve vrste, prema rečima Markusa Krembsa (eng. Marcus Krembs), šefa spoljnih odnosa i održivosti u kompaniji Enel North America, je uzbudljiv korak napred za održive prakse dvostruke namene solara.

On je dodao da na ovaj način kompanija pokazuje kako solarna energija i poljoprivreda mogu da žive jedna pored druge uz obezbeđivanje optimalnih performansi svojih fotonaponskih elektrana.

Texas Solar Sheep LLC pozdravlja posvećenost kompanije Enel višenamenskom korišćenju zemljišta za solarne elektrane i raduje se zajedničkom razvoju teksaške poljoprivrede i proizvodnje solarne energije, izjavio je vlasnik DžejAr Hauard.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana