Poreski raj paravan za tajne zatvore

Agencije
Poreski raj paravan za tajne zatvore

Vašington - Kompanije smještene u poreskim rajevima koristile su i špijunske organizacije, između ostalih američka CIA, kao paravan za izgradnju tajnih zatvora po Evropi, objavio je juče Međunarodni konzorcijum za istraživačko novinarstvo (ICIJ).

U novembru 2006. na kanadskom aerodromu uhapšen je Pol Vilijam Hampel zbog sumnje da je bio ruski špijun. Njegov pomno izgrađen identitet prikazivao ga je kao uspješnog biznismena, mada decenijama njegova kompanija nije obavljala nikakvo poslovanje.

Samo nekoliko mjeseci prije njegovog hapšenja sličan način vođenja poslovanja putem lažnog identiteta koristila je američka CIA za izgradnju tajnog zatvora u Litvaniji, gdje su američki agenti ispitivali osumnjičene teroriste.

Na ovaj način su se prebacivale ogromne količine novca koje se mjere u bilionima dolara. Ove kompanije smještene u poreskim oazama koriste i trgovci oružja, narko-karteli i diktatorske države, kao i određeni dijelovi ruske i američke vlade.

Svi oni su koristili isti način prikrivanja aktivnosti - rad putem udaljenih kompanija korištenih kao anonimni paravani sa direktorima koji nemaju pojma o tome šta kompanija radi. Sistem ovih kompanija je toliko kompleksan da potencijalni istražioci i revizori često dižu ruke od proučavanja toka novca.

Američka CIA je koristila Elite da kupi bivšu ergelu smještenu u predgrađu Vilnijusa u martu 2004. godine. Poslije toga CIA je prebacila gotove komponente da bi u ergeli napravila tajni zatvor. Zatvor je otvoren u septembru 2004. godine i kasnije je bio predmet istrage Evropskog parlamenta. Priču o postojanju tajnog zatvora u ovom bivšem konjičkom klubu su otkrili novinari televizijske mreže ABC Newss, koji su naveli da su u njoj tajno držani i prilično grubo ispitivani osumnjičeni teroristi "Al-Kaide".

ABC je naveo izjavu jednog borca za ljudska prava koji je tvrdio da su "ovi zatvorenici trpjeli različite oblike torture, uključujući sprečavanje spavanja, prinudno stajanje i bolne položaje tijela".

Direktori kompanija

Sistem imenovanih direktora najbolje se vidi na slučaju dvojice stanovnika Letonije - Stana Gorina i Erika Vanagelsa. Njihova imena su povezana sa stotinama korporacija širom svijeta i prema navodima ukrajinskih medija Gorin je investicioni bankar iz Rige, a Vanegels je obična lutalica sa ulica istog grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana