Političari u Austriji sve ugroženiji

Tanjug
Foto: arhiva

BEČ - Austrijski političari dobijaju sve više prijetnji, pa je drastično povećano njihovo obezbjeđenje. Pandemija korona virusa donijela je i pandemiju mržnje, konstatuju u policiji, prenose mediji u Austriji.

"Od 2015. učetvorostručili smo obezbjeđenje ličnosti", objašnjava general major Ervin Štramec, šef specijalne jedinice policije Kobra. O

n je ukazao da od migrantske krize, a posebno tokom pandemije političari dobijaju sve više prijetnji onih koji su spremni na nasilje. Ukoliko Direkcija za zaštitu države i obaveštajne službe procjene da je neki političar ugrožen Kobra dobija nalog da ga štiti.

Samo dva političara, predsjednik države i kancelar, imaju obezbjeđenje i kada nisu izloženi pretnjama. Trenutno u Austriji 12 osoba ima stalno obezbjeđenje, a među njima više političara i ambasadora. Među 450 pripadnika Kobri postoje samo tri žene, koje obezbjeđuju žene. Kao naoružanje koriste pištolje marke Glok i pušku sa kraćom cijevi AUG Štajer.

Prema Štramecu pripadnici Kobri su dobri strijelci i na međunarodnim takmičenjima policije uvijek među najboljima. Naveo je da im radni dan traje do 16 sati, i da se prekovremeni rad odražava i na platu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana