Polard uslov za pregovore

Boris Đurić
Polard uslov za pregovore

Predstavnici vlade SAD su ovih dana raspravljali sa predstavnicima Izraela o puštanju na slobodu špijuna Džonatana Polarda kao inicijativu da problematični mirovni pregovori na Bliskom istoku budu nastavljeni, navode brojni mediji u svijetu.

Ukoliko se to desi, bio bi to veliki geopolitički potez koji bi zadovoljio mnoge Izraelce, ali bi i naljutio obavještajnu zajednicu SAD, koja je već ljuta zbog otkrića koje je dao zviždač američke Agencije za nacionalnu bezbjednost Edvard Snouden.

Polard, koji se u zatvoru nalazi već 27 godina, nije toliko poznat kao Snouden, ali je njegov slučaj bio osamdesetih godina prošlog vijeka veoma popularan i prilično kontroverzan. Džonatan Polard je Amerikanac jevrejskog porijekla, koji je još od djetinjstva pokušavao da pomaže Izrael.

On je bio dobar student na Univerzitetu Stenford, ali je s vremena na vrijeme plašio svoje drugare studente tvrdnjama da je agent Mosada.

- Polardove fantazije povodom njegovog uključenja u tajne operacije američkih i izraelskih obavještajaca nastavile su se tokom njegovog rada za obavještajnu službu američke mornarice, od 1979. do 1985. godine - navodi CIA u svom izvještaju koji je dosta redigovan.

Polard je bio civil koji je radio za mornaricu, ali njegove fantazije su na kraju postale stvarnost. Putem posrednika, koji je bio prijatelj njegove porodice, Polard je upoznao svoju izraelsku vezu, pilota borbenog aviona pukovnika Avijema Sele, koji je bio na studijama u SAD.

On mu je rekao da želi dobrovoljno da špijunira za Izrael. U početku je slao tajna dokumenta koja su opisivali razvoj artiljerije nekoliko arapskih zemalja. Nakon toga njegovo špijuniranje je počelo da raste. Izraelci su nastavili da traže tajne koje se direktno odnose na njihovu bezbjednost i zaštitu, uključujući i nuklearne tajne Arapa i Pakistanaca, kao i sposobnosti sovjetskog oružja koje se nalazi u rukama Arapa. Ali Polard im je možda dao mnogo više nego što su tražili. On im je prebacio velike količine materijala o obavještajnim aktivnostima i tako je, na primjer, 23. januara 1985. godine predao pet kofera punih tajnih dokumenata. Takođe je gotovo dva puta sedmično slao tajna dokumenta sve do njegovog hapšenja 1985. godine.

Kolege koje su radile sa njim vremenom su primijetile njegovo sumnjivo ponašanje i prijavile su ga odgovornim američkim vlastima. On je u početku tražio sklonište u izraelskoj ambasadi, ali Izrael je to odbio. Priznao je krivicu da je špijunirao za Izrael i dobio je kaznu doživotnog zatvora. Od tada Polard je postao izuzetno popularan u Izraelu i kod američkih pristalica Izraela.

Oni govore da on nije uradio ništa loše, već je pomogao savezniku u njegovoj sopstvenoj odbrani i da je već platio kaznu za svoj zločin, pošto se nalazi u zatvoru toliko godina. (Christian Science Monitor)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana