Pola vijeka nevin ležao u zatvoru: Danas država mu plaća sedam miliona dolara

GS
Foto: X.com

EDMOND – Gradsko vijeće Edmonda, grada u američkoj saveznoj državi Oklahoma, pristalo je da plati odštetu u iznosu od 7,15 miliona dolara bivšem osuđeniku na smrt, nakon što je utvrđeno da je nevin proveo u zatvoru skoro 50 godina.

Foks njuz, koji je prenio ovu informaciju, navodi da je Glin Rej Simons (71) zatvorenik koji je proveo najviše vremena nevin zbog zločina koji nije počinio.

On je, podsjećaju, bio optužen zbog pljačke podruma pića i ubistva radnice, ali je tvrdio da je bio u saveznoj državi Lujzijani u vrijeme kada se zločin dogodio.

Pored Simonsa, na optuženičkoj klupi tada se našao i policijski detektiv Don Roberts, prenosi Politika.

"Gospodin Simons proveo je tragičan period u zatvoru za zločin koji nije počinio. Iako se to vrijeme ne može vratiti, nagodba sa gradom Edmondom će mu omogućiti da krene naprijed", rekla je Elizabet Vang, Simonsov advokat.

Simons i Roberts su osuđeni 1975. godine za ubistvo radnice podruma pića, Kerolin Su Rodžers, i obojici je tada izrečena smrtna kazna.

Dvije godine kasnije, 1977. godine, njihove kazne su preinačene u doživotne, bez mogućnosti pomilovanja.

Međutim, kasnije istraga je pokazala da je policija navodno falsifikovala izveštaj u kojem se navodilo da je svedok, koji je ranjen u pucnjavi, identifikovao Simonsa kao krivca, kao i drugog optuženog Dona Robertsa.

U tužbi se dodalo i da je policija sakrila dokaze pokazujući da su svedoci identifikovali još dve osobe kao osumnjičene, prenosi ovaj američki medij, na koji se poziva Politika.

Nakon što se utvrdilo da nije kriv, Simons je pušten iz zatvora u julu prošle godine, nakon 48 godina, jedan mesec i 18 dana, koliko je proveo iza rešetaka.

Od tada, on je dobio 175.000 dolara od države Oklahome za pogrešnu presudu.

Za razliku od njega, bivši detektiv Don Roberts, pušten je na uslovnu slobodu 2008. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana