Počelo polaganje optičkih kablova za brzi internet

SRNA
Murmansk
Foto: Vikimedija | Murmansk

MURMANSK - Rusija je danas počela sa postavljanjem svog prvog podmorskog optičkog komunikacionog kabla kroz Arktik u okviru državnog projekta za dovođenje brzog interneta na svoj udaljeni sjever.

Moskva ima za cilj poboljšanje neujednačene komunikacije i infrastrukture na svom krajnjem severu, gdje je proširila svoje vojno prisustvo i razvija Sjevernu morsku rutu kako bi postala glavni plovni put.

Kablovska veza, koja bi trebalo da bude završena 2026. godine, proći će 12.650 kilometara preko dugačke sjeverne obale Rusije od sela Teriberka, na Barecovom moru, do krajnje istočne luke Vladivostok.

Nazvan "Polar ekspres", njime će upravljati državna kompanija "Morsviazsputnik" za snabdijevanje stabilnim internetom arktičke lučke gradove, kao i poluostrvo Kamčatka i Sahalin.

Aleksej Strelčenko, šef kompanije za proizvodnju i polaganje kablova, rekao je da će to koštati 65 milijardi rubalja /889 miliona dolara/ i da će ga finansirati isključivo država.

Kabl se proizvodi u arktičkom gradu Murmansku, koristeći kineska optička vlakna i ruske komponente, rekao je Strelčenko.

"Za projekat će biti potrebni dodatni spojni kablovi za povezivanje sa globalnom komunikacionom kablovskom mrežom za šta bi bila potrebna strana ulaganja", rekao je Andrej Kuropjatnikov, izvršni direktor "Morsviazsputnika".

"To će podrazumjevati partnerstvo u smislu zajedničkog ulaganja radi proširenja projekta na Evropu i Aziju. Ovo je zaseban komercijalni projekat", rekao je on za Rojters. Razgovori u tom smislu vode se sa kompanijama u Aziji, Evropi i SAD.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana