Plinski krater "vrata pakla", koji gori već 50 godina, biće zatvoren FOTO

Anadolija
Plinski krater Derveze
Foto: Anadolija | Plinski krater Derveze

AŠHABAD - Plinski krater Derveze, koji gori gotovo 50 godina u Turkmenistanu, biće zatvoren jer uzrokuje gubitak prirodnog gasa i zagađuje životnu sredinu.

Na međunarodnom investicionom forumu "Turkmenistanska nafta i prirodni plin" održanom u glavnom gradu Ašhabadu, na dnevnom redu je bilo zatvaranje plinskog kratera Derveze.

Direktor Turkmenistanskog instituta za istraživanje prirodnog gasa Bajramyrat Pirnijazov je, obraćajući se na forumu, naveo da su geološku strukturu proučavali turkmenistanski naučnici.

Podsjetio je da plinski krater Derveze gori skoro 50 godina.

-Turkmenistanski naučnici su predložili otvaranje kosog bunara u jami. Predviđeno je vađenje plina iz ove bušotine, smanjenje nekontrolisanih emisija gasova u atmosferu i kontrola tokova - rekao je Pirnijazov.

Na forumu je rečeno da su ocjenjivane i ponude iz inostranstva za zatvaranje plinskog kratera Derveze. U skladu s tim, naučnici iz Bjelorusije i Slovenije prenijeli su da žele učestvovati u sprovođenju projekta.

Plinski krater Derveze, poznat kao "vrata pakla", nalazi se u pokrajini Ahal, 270 kilometara od glavnog grada Asšabada, i u centru pustinje Karakum.

Plinski krater nastao je tokom iskopavanja u vrijeme Sovjetskog Saveza 1970-ih.

Krater, koji je širok 60 metara i dubok 20 metara, gori već oko 50 godina zbog prirodnog gasa koji iz njega izlazi.

Postoje još dva kratera, od kojih je jedan ispunjen vodom, 5-7 kilometara udaljen od plinskog kratera Derveze.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana