Plavi kitovi se nakon 40 godina vratili na špansku obalu

Anadolija
Foto: Vikimedija

MADRID - Plavi kitovi, najveći svjetski sisavci, vratili su se na špansku atlantsku obalu nakon više od 40 godina.

Prvi ih je 2017. godine Bruno Diaz, morski biolog, voditelj Istraživačkog instituta za delfine u Galiciji i to na obalama sjeverozapadne Španije.

Drugi kit je uočen 2018. godine, a godinu kasnije još jedan. Prije nešto više od nedjelju dana novi kit uočen je uz ostrva Cies, u Galiciji.

Biolog Diaz izjavio je kako nije poznato da li je klimatska kriza dovela do toga da ova morska stvorenja promijene svoje navike i vrate se u područje gdje su ih ljudi prije nekoliko decenija gotovo istrijebili.

"Vjerujem da je moratorij na kitolov bio ključni faktor. Sedamdesetih godina, neposredno prije uvođenja zabrane, nestala je cijela generacija plavih kitova. Sada, više od 40 godina kasnije, vidimo povratak potomaka rijetkih koji su preživjeli”, rekao je Diaz, prenosi "The Guardian".

Međutim, ne vide svi povratak kitova kao dobre vijesti. Alfredo Lopez, morski biolog iz nevladine organizacije koja proučava morske sisavce, izjavio je kako je pesimističan jer, kako je kazao, "postoji velika mogućnost da klimatske promjene imaju veliki uticaj na stanište plavog kita."

"Ako to znači da hrana koju inače jedu nestaje, pa su potražili novo stanište, onda je ono što vidimo dramatično i razlog za uzbunu", rekao je Lopez.

U Galiciji je postojala stoljetna industrija kitolova i desetak luka za kitolov. Španija je zabranila lov na kitove tek 1986. godine, a do tada je plavi kit bio gotovo istrijebljen.

Plavi kitovi narastu i do oko 30 metara, uz tjelesnu masu od oko 200 tona. Uočeno je da su jedinke iz južnih populacija veće od onih iz sjevernih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana