Papreni razvodi ruskih bogataša

Tanja Milaković
Papreni razvodi ruskih bogataša

Ruski milijarder Vladimir Potanin podnio je zahtjev za razvod od supruge Natalije, čime se svrstao u dugačku kolonu tamošnjih tajkuna čiji su brakovi propali, a lično bogatstvo prepolovljeno.

Potanin, vlasnik "Interosa" i "Norilskog nikla", čije se lično bogatstvo procjenjuje na oko 14,3 milijarde dolara, zatražio je razvod braka sa Natalijom sa kojom ima troje djece, što će ga vjerovatno koštati čak oko sedam milijardi dolara, prenijeli su mediji u Rusiji. U zahtjevu za razvod stoji da su odnosi između njega i Natalije potpuno zahladnjeli i da žive odvojeno. Potanin je došao na naslovne strane svjetskih časopisa kada je u oktobru kupio najveći bijeli tartuf na svijetu od jednog njujorškog ugostitelja za 95.000 dolara. Potanin je poznat i po izjavi da će se u idućih deset godina odreći većeg dijela svog bogatstva, slično kao što su to uradili Bil Gejts i Voren Bafet.

Kada se prije šest godina od druge supruge Irine, sa kojom ima petoro djece, razveo vlasnik Čelzija Roman Abramovič, morao je po odluci nadležnog suda da obešteti bivšu suprugu sa sedam milijardi evra i da joj prepiše imanje i zamak u Saseksu, dva stana u Londonu te dvorac u Francuskoj.

Abramovič je napustio suprugu zbog veze sa 15 godina mlađom Dašom Đukovom sa kojom je dobio dvoje djece. Sa prvom suprugom Olgom, Abramovič ima jedno dete. Iako je dobila priličnu sumu novca, Irina je ipak bila razočarana što je došlo do razvoda, ali nije mogla da trpi njegovu vezu sa Dašom koju je Abramovič pomno čuvao od svih.

Abramovič je bio prilično loš biznismen početkom devedesetih kada je upoznao Irinu. Romanovo čitavo bogatstvo bilo je izgrađeno u braku sa njom, što joj je pomoglo da dobije veliki dio njegovog bogatstva.

Iste, 2007. godine razveli su se milijarder Danil Hačaturov i njegova supruga Ana, a njoj je poslije razvoda pripalo 1,3 milijarde dolara. Ana je u početku planirala da uzme odštetu od stotinu miliona dolara, ali se kasnije predomislila i tražila pola njegovog bogatstva. Pošto njih dvoje nisu potpisali predbračni ugovor, Ana je imala velike šanse da dobije slučaj.

Pokojni biznismen Boris Berezovski, koji se 2011. godine razveo od druge supruge Galine, platio je oko 250 miliona dolara za troškove obeštećenja.

Još jedan ruski milijarder sa prebivalištem u Velikoj Britaniji, Vladislav Doronjin, razišao se sa suprugom Ekatarinom 2009. godine, a povod za razvod bila je njegova afera sa fotomodelom Naomi Kembel. Doronjin je morao da isplati supruzi deset miliona dolara.

Bivši vlasnik "Uralkalija" Dmitrij Ribolovljev, čije je bogatstvo procijenjeno na oko devet milijardi dolara, razveo se 2008. godine od supruge Elene, ali budući da nije želio da s njom podijeli novac, sud je 2010. godine donio odluku o blokadi njegovih računa. Oni su se, između ostalog, borili oko vlasništva nad jahtom vrijednom 86 miliona evra te nekretninama u Londonu i Singapuru, uključujući i 74 miliona evra vrijednu vilu u Palm Biču na Floridi.

Ribolovljevi takođe posjeduju izuzetnu kolekciju umjetnina u koje spadaju djela Gogena, Pikasa i Monea.

Prije tri godine brakorazvodnu parnicu zaključio je vlasnik "Ruskog standarda" Rustam Tarik, koji je od takođe bogate supruge Tatjane preuzeo prava na staranje o djeci, a ona je njemu na ime razvoda platila 1,4 milijarde dolara. Njihova brakorazvodna parnica trajala je nekoliko godina, a svako od njih je tražio trećinu plate drugog i potpuno starateljstvo nad njihovim bliznakinjama. Tarik, koji je u vrijeme razvoda po veličini bogatstva bio 47. na listi milijardera na svijetu, dobija alimentaciju za njihove dvije djevojčice. Inače, nije poznato koliko vrijedi Tatjanino bogatstvo.

Neke brakorazvodne parnice još su u sudu, a takav je slučaj bivšeg menadžera Jukosa Alekseja Goluboviča i Olge, majke njihovih troje djece, koji se od prošle godine sude oko podjele bogatstva vrijednog nekoliko desetina miliona evra.

Oni su se najviše borili oko vlasništva nad zajedničkom kućom smještenom u londonskom naselju Čisviku koja vrijedi oko sedam miliona evra. Golubovič je tvrdio da je kuća 2008. prepisana na njega i da se on prvi uselio zajedno sa njihovom djecom dok je Olga, prema njegovim riječima, najviše vremena provodila izvan kuće. S druge strane, Olga je plaćala račune, održavanje kuće i poreze. Njih dvoje su među  prvim bogatim Rusima koji su u Velikoj Britaniji pokrenuli parnicu radi podjele zajedničke imovine.

Uvećanje naknade

Ruski premijer Dmitrij Medvedev najavio je prije dva dana da će razmotriti poslanički prijedlog da novčana naknada za razvod braka bude višestruko uvećana, pa bi umjesto sadašnjih 400 rubalja (deset evra) mogla da košta 30.000 rubalja (hiljadu dolara).

- To svakako neće biti prepreka za ruske tajkune, ali u zemlji u kojoj se čak 60 odsto brakova završava razvodom ova mjera bi mogla da utiče na obične ljude da razmisle prije stupanja u brak - ocijenio je ruski premijer.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana