Pacijent sa rakom razvio je "nekontrolisani" irski naglasak

Tanjug
Foto: Ilustracija

RALI- Muškarac iz SAD je razvio "nekontrolisani irski naglasak" nakon što mu je dijagnostikovan rak prostate, uprkos tome što nikada nije posjetio Irsku, kažu istraživači.

Muškarac iz Sjeverne Karoline, koji je imao 50 godina, vjerovatno je imao sindrom stranog akcenta (FAS), prenosi Si En En, iako nikad nije posjetio Irsku, niti je imao porodicu tamo.

Slučaj su zajednički proučavali i prijavili Univerzitet Djuk u Sjevernoj Karolini i Urološki istraživački centar Karoline u Južnoj Karolini.

"Prema našim saznanjima, ovo je prvi slučaj FAS opisan kod pacijenta sa karcinomom prostate i treći opisan kod pacijenata sa malignitetom", rekli su autori izvještaja.

"Njegov naglasak je bio nekontrolisan", kažu istraživači u svom izvještaju, dodajući da se naglasak prvi put pojavio 20 mjeseci od početka liječenja i ostao sve do smrti pacijenta.

Iako nije imao abnormalnosti u neurološkom pregledu ili istoriju psihijatrijskih poremećaja, istraživači sumnjaju da je ovu promjenu izazvalo stanje koje se zove paraneoplastični neurološki poremećaj (PND), koji se dešava kada imuni sistem pacijenata oboljelih od raka napada dijelove njihovog mozga, kao i mišiće, nerve i kičmenu moždinu.

Posljednjih godina zabilježeno je nekoliko sličnih slučajeva širom svijeta, a jedan od prvih prijavljenih slučajeva desio se 1941. godine kada je Norvežanka razvila njemački naglasak nakon što je pogođena šrapnelom bombe tokom vazdušnog napada u Drugom svjetskom ratu.

Lokalni stanovnici su je poslije izbjegavali jer su mislili da je nacistički špijun.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana