Ovo su najmoćnije rezervne valute

GS
Foto: X.com

Skoro 60% svjetskih deviznih rezervi od 11,5 biliona dolara denominirano u američkim dolarima, što ga kvalifikuje kao "svjetsku rezervnu valutu".

Svi podaci koji su korišteni za kreiranje naredne infografike navedeni su u tabeli ispod.

Imajte na umu da neke zemlje ne prijavljuju finansijske informacije MMF-u, a njihove devizne rezerve (355 milijardi dolara) nisu uključene u ovaj grafikon.

Američki dolar i euro su dvije najveće rezervne valute sa veoma velikom razlikom, iako se ova dinamika mijenjala tokom vremena.

Kao što je objašnjeno u nedavnom blogu MMF-a , dominacija američkog dolara je smanjena sa preko 70% globalnih rezervi u 2000. na 59% prijavljenih u Q1 2024.

Uprkos smanjenoj ulozi dolara u posljednje dvije decenije, nije došlo do značajnijeg povećanja ud‌jela ostalih glavnih valuta (eura, jena i funte sterlinga).

Umjesto toga, porasle su netradicionalne rezervne valute poput australijskog dolara, kanadskog dolara, kineskog renminbija (narodna valuta čija je jedinica juan) i južnokorejskog vona, prenosi bankar.me

Ove netradicionalne rezervne valute su privlačne menadžerima rezervi jer pružaju diversifikaciju i relativno atraktivne prinose, i zato što ih je sve lakše kupiti, prodati i držati s razvojem novih digitalnih finansijskih tehnologija.

Ko drži kineski renminbi?

Istraživanje MMF-a pokazuje da je povećanje ud‌jela rezervi koje se drže u renminbiju činilo 25% odstupanja od američkog dolara u posljednjih nekoliko godina.

U 2021. godini, Rusija je činila skoro trećinu svih rezervi u kineskom renminbiju, vrijednih otprilike 105 milijardi dolara u to vrijeme. Sljedeći najveći vlasnici bili su Brazil (takođe članica BRICS-a), Švajcarska i Meksiko.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana