Ovo su mala tajne Vimbldona

Agencije
Ovo su mala tajne Vimbldona

London - Vimbldon je na prvi pogled sportski događaj bez previše komercijalizacije, blještavih reklama na video bimovima i loga na centru terena.

Međutim, Vimbldon je ustvari najunosniji Gren slem turnir na svijetu, koji za dvije nedjelje ostvari profit od 56,1 milion funti, o obrne 169,7 miliona funti.

A korist i zaradu nema samo "All England Club", već i svi oni koji indirektno učestvuju. Tako na primjer i uzgajivači jagoda dobro zarade, jer bez jagoda koje konzumiraju majke teniskih igrača, Vimbldon nije zamisliv.

Dobavljač daje milione, putuje 52.000 loptica

Sportski brend Slazenger Vimbldonu isporučuje teniske loptice od 1902. godine. To ga čini najdužim partnerom u sportu.

Od njihove fabrike na Filipinima, svake godine 52.000 loptica putuje 6.600 milja do Londona.

Eksperti sponzorskih ugovora, kao što je Džonatan Hil, kaže da brendovi kao što je Slazenger godišnje plate između jednog i pet miliona funti za parvo da se udruže sa Vimbldonom.

Sa druge strane i Slazenger profitira na ovom turniru, jer mu se poveća prodaja širom svijeta.

Polovne i iskorišćene loptice se prodaju na kioscima pored terena, a za kutiju sa šest loptica potrebno je izdvojiti 5 funti, što donosi ovom brendu 43,300 funti.

Dizajnerski dogovor o uniformama

Dok igrači imaju sponzorske ugovore sa sportskim modnim brendovima, uključujući Najk, Adidas i Uniklo, Vimbldon ima unosan saradnju sa svojim brendom.

Od 2005. Ralf Loren je zvanični snabdijevač turnira. On projektuje uniforme za sudije i organe na terenu, a "oznaka" na njihovim uniformama stoji cijelih 5 miliona funti.

Sa druge strane "All England Club" ima svoje peškire sa tamno zelenim ili ljubičastim nijansama, a koje prodaje za 14 funti tokom turnira.

Svake godine se proda oko 25.000 peškira, što donese 350.000 funti.

Hrana i piće za narodne mase

Osvježenja na Vimbldonu - pivo (Stella Artois), šampanjac (Lanson), narandžasta bundeva (Robinonam), voda (Evian), kafa (italijanski brend Labazza) i sladoled (Haagen-Daze) – su zvanični sponzori koji su takođe platili između jednog i pet miliona funti kako bi svoje proizvode mogli da ponude publici na Vimbldonu.

Oni ne mogu da postave svoje tezge i boksove na turniru, ali mogu da reklamiraju svoje proizvode i brend na drugom mjestu: u TV reklamama, posterima i onlajn.

Za gladne i žedne posetioce i gledaoce, tu je oko 190.000 sendviča, 30.000 porcija ribei i pomfrita i oko 23.000 banana za svega dvije nedjelje, a to im obezbjeđuje Vimbldonov FMC ketering.

I drugi trgovci imaju dobru zaradu od Vimbldona, u blizini terena, na stanicama javnog prevoza, trgovci na kioscima ostvare zaradu od 10.000 funti od prodaje flaširane vode i 5.000 od sendviča za samo dvije nedjelje, što je više od 50 puta u odnosu na uobičajenu prodaju.

Tajni sponzori su svuda

Vimbledon ima 13 "zvaničnih dobavljača", oni ne vole termin "sponzora", ali na prvi pogled teško je uočiti i jedan jedini logo na turniru.

Međutim, ako malo bolje pogledate, tajni sponzori su svuda.

Tu je Roleks koji je uklesan na svakom satu, Slazenger – pozadi iza zadnjih linija, "HSBC" bankomati, a igrači piju isključivo Robinsonovu bundevu ili Evian vodu, u javnosti.

"All England Club " je pažljivo izrađena je "porodica" sponzora ", kaže Džonatan Hil.

Kako kaže, to nije bilo lako, jer je samo malom broju kompanija bilo dozvoljeno da postanu deo Vimbldona i njegovog brenda. Vidljivost i broj brendova je ograničen i to je ono što Klub i voli, ističe Hil.

Ovaj Klub ipak ne želi da otkrije koliko tačno se zaradi od prodaje 50.000 ulaznica i karata, jer veći dio profita dolazi od ekskluzivnih mjesta, jer se mjesto na centralnom terenu, rezervisano na 5 godina plaća i do 50.000 funti.

Ima ih oko 2.500, a sa ostalim mjestima procenjuje se da se radi o iznosu od oko 138,7 miliona funti.

A tu su i baštovani…

Deni i sin održavaju zelenilo na Vimbldonu. To je porodica Rodžer Denija koja je odgovorna za teži dio posla, a to je da oko 50.000 biljaka cvijeta, kao i da žbunje bude potpuno sređeno na oko 44 hektara.

Ova kompanija posluje na Vimbldonu od 1946 godine, od kada je osnovo Rodžerov otac, a prihodi i zarada nisu samo zagarantovani tokom turnira.

Kako kaže Rožer, sadnja, održavanje i zalivanje biljaka je kontinuiran process koji traje cijele godine.

Ne zaboravimo i zvijedzde turnira

Nagradni fond je ove godine uvećan za 5 odsto. Tako pobjednici u muškoj i ženskoj konkurenciji dobivaju po 2,9 miliona dolara, saopštili su organizatori.

U saopštenju se navodi da je ukupan nagradni fond na Vimbldonu uvećan za pet odsto, na 40 miliona dolara. Nagrade za titulu u singlu uvećane su za 6,4 odsto, odnosno za 175.000 dolara, na ukupno 2,9 miliona. Prošle godine su pobjednici turnira Novak Đoković i Serena Vilijams dobili po 2,74 miliona dolara. Takmičari koji turnir završe u prvom kolu dobiće 43.000 dolara.

Za pet godina nagradni fond na Vimbldonu uvećan je za 92 odsto, a najveće uvećanje bilo je 2013. godine, kada su nagrade porasle za 40 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana