Ovo je najmoćnija kompanija u istoriji

SRNA
Ovo je najmoćnija kompanija u istoriji

Kompanija, koja je kasnije prerasla u najveću svjetsku korporaciju, osnovana je 20. marta 1602. godine. Riječ je o Holandskoj istočnoindijskoj kompaniji, koju mnogi smatraju najvećom korporacijom u čitavoj svjetskoj istoriji.

Holandska istočnoindijska kompanija, odnosno na holandskom Vereenigde Oostindische Compagnie je uglavnom poznata pod skraćenicom VOC.

Termin Istočna Indija ukazuje na činjenicu da je ova kompanija poslovala na području današnje Indije i jugoistočne Azije.

Naime, dugo u istoriji za to područje se koristio naziv Istočna Indija, dok su karipska ostrva koja je otkrio Kristofer Kolumbo nazivana Zapadnom Indijom.

Kompanija je nastala u formi akcionarskog društva, što je već bila prilično česta pojava u toj eri ranog kapitalizma. U velikom dijelu zapadnoevropskih zemalja osnovana su preduzeća koja su imala akcionare.

U poređenju sa drugim akcionarskim društvima, VOC je bio jedinstven po tome što je uspio da dobije monopol na holandske kolonijalne aktivnosti u Aziji.

Naime, evropska trgovina sa Azijom je u to vrijeme bila od ogromnog značaja.

Holandski brodovi su prevozili milione tona robe, a profit je bio ogroman. Uz sve ovo, VOC je uspio da dobije takve ustupke od holandske vlade da je postao gotovo država u državi.

Na primjer, imala je svoju vojsku, mogla je da osniva kolonije i da kuje svoj novac.

VOC je mogao da vodi i ratove, a na svojoj teritoriji imao je pravo da hapsi ljude.

Između 1602. i 1796. godine, VOC je poslao oko milion Evropljana u Aziju koristeći svoju flotu od 4.785 brodova.

Pretpostavlja se da je oko 1637. ukupna vrijednost VOC-a bila - preračunata u današnju valutu - oko 7,4 hiljade milijardi dolara, piše Povijest.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana