Ove Srbe Amerikanci obožavaju

Agencije
Ove Srbe Amerikanci obožavaju

Postoji veliki broj Amerikanaca srpskog porijekla koji su ostavili trag u nauci, politici, glumi i sportu. Prva asocijacija su Mihajlo Pupin i Nikola Tesla.

Ovo su neki od poznatih Amerikanca srpskog porijekla:

Pit Maravić je poznati košarkaš, koji je ostavio trag po svojim nevjerovatnim "šuterskim" sposobnostima i asistencijama. Karijeru je gradio u tri NBA tima. Njegov prosječan učinak je bio 44,2 poena po utakmici. Pokojni sportista se i dalje nalazi u vrhu liste "šutera" svih vremena NCAA lige. Preminuo je u 41. godini života od srčanog udara.

Saša Aleksander je televizijska glumica. Ona je jednom prilikom otkrila da svoj dobar izgled duguje majci Srpkinji. Igrala je u filmovima "Nemoguća misija 3", "Yes Man ", i "The Girls Nagasaki ". Slavu je postigla u seriji "Dosonov svijet".

Mila Jovović je rođena u ukrajinskoj prestonici Kijevu. Prema nekim izvorima njena porodica potiče sa Kosova, dok neki tvrde da je njen otac je porijeklom crnogorac. Mila je igrala u filmovima "Peti element", "Zulender", "Pritajeno zlo" itd.

Ćarls Simić je pjesnik, prevodilac i esejista. Rođen je u Beogradu, a sa porodicom se preselio u Ameriku kada je imao 15 godina. Preveo je djela Vaska Pope, Milorada Pavića i mnogih drugih autora. Zahvaljujući njemu srpska poezija je postala popularna u SAD-u. Dobitnik je Pulicerove nagrade za zbirku pjesama "Svijt se ne završava".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana