Ovako bi danas izgledali Dučić, Andrić i Kočić

GS
Ovako bi danas izgledali Dučić, Andrić i Kočić

Dvadesetšestogodišnji Marko Karan iz Šipova, koji se grafičkim dizajnom bavi iz hobija, napravio je nevjerovatan prikaz kako bi čuveni srpski književnici izgledali u današnjem vremenu.

Uz pomoć virtuelne mašte pokazao nam je kako bi danas izgledali Ivo Andrić, Jovan Dučić i Petar Kočić.

– Jovan Dučić, poznati pjesnik, esejist i zavodnik, danas bi vjerovatno bio očaran naprednom tehnologijom i brzinom informacija koje se šire putem društvenih mreža. Dučić bi imao priliku da svoje pjesme, stavove i razmišljanja objavljuje na društvenim mrežama, da bi snažno uticao na razvoj društva. Njegove suptilne i elegantne riječi zasigurno bi ostavile snažan uticaj na pratioce, tako da ga možemo zamisliti kao uticajnog kulturološkog influensera u današnjem društvu, rekao je Karan.

Za Ivu Andrića, dobitnika Nobelove nagrade za književnost iz 1961. godine, misli bi se danas zainteresovao za novinarski posao, gdje bi mogao da prati, piše i komentariše društvene tokove. Karan zamišlja da bi Andrić svojom skromnom suzdržanošću težio da pomiri svaku moguću sukobljenu jedinku u društvu. Međutim, sa svojim oštrim umom i književničkim talentom, ne sumnja da bi postao jedan od najcjenjenijih kolumnista u regionu.

– Petar Kočić, čuveni književnik, političar i narodni tribun, bez sumnje bi iskoristio svaku priliku i princip današnje demokratije u društvu. Njegovi revolucionarni stavovi i težnja ka boljitku društva, kao i njegove političke ideje, bili bi danas veoma aktuelni i izazivali mnogo pažnje javnosti. Kao izuzetno inteligentna i slobodnoumna osoba, ne sumnjamo da bi bio predvodnik neke opozicione partije danas, objasnio je Karan zašto u njegovom prikazu ovi likovi izgledaju baš tako.

Marko kaže da slike kreirane pomoću vještačke inteligencije imaju dosta manjkavosti, tako da je korigovao crte lica, boju očiju i devijantne elemente u Fotošopu.

– Trudim se da ostanem u korak sa tehnološkim napretkom, pa sam prije pola godine počeo eksperimentisti sa kombinacijom grafičkog dizajna i vještačke inteligencije, koja omogućava da kreiramo raznorazne fotografije uz dosta kreativnih ideja. Tako da sam i ove fotografije kreirao uz pomoć toga, jer sam nekako imao ideju da prikažem kako naši književnici koji su zaista bili simbol svoga vremena, te jako uticajni u društvu i imali veliku popularnost, pa kako bi oni danas izgledali u ovom našem društvu, objašnjava Marko. Marko, koji je apsolvent Mašinksog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, kaže da se ideja za grafički dizajn javila prije dvije godine iz hobija, jer je na fakultetu učio modelovati 3D dijelove, objekte, automobile i slično, pa je to kasnije preraslo, u posao kreiranja logotipa, brošura, promotivnih flajera i svega sličnog.

Ovaj mladi kreativni dizajner živi u Šipovu i kaže da planira tu i ostati. Njegov rad možete pratiti na instagram profilu 33 Design Marko Karan, prenosi SeeSrpska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana