Ova zemlja nudi 34 do 47 hiljade evra parovima koji odluče da se vjenčaju

GS
Foto: FTMP

BUSAN - Južna Koreja koja se trenutno bori sa najnižom stopom nataliteta na svijetu, odlučila je da se okrene finansijskim podsticajima u pokušaju da preokrene svoj demografski pad. Kako je nedavno objavljeno u "The Korea Herald", a prenosi "The Star", u okrugu Saha u Busanu, uvodi se program preko kojeg će stanovnicima biti plaćeni ljubavni izlasci i od 34. 000 evra po paru koji koji odluči da se vjenča.

Ova inicijativa je dio šire strategije za borbu protiv sve manjeg broja stanovništva ove zemlje, koje je dostiglo kritičnu tačku sa stopom fertiliteta koja je pala na samo 0.72 d‌jece po ženi.

Direktne novčane subvencije za zabavljanje i vjenčanje za lokalne samce je, prema izvještajima lokalnih medija, pilot projekat koji kreće od oktobra. Kako se navodi, projekat bira kvalifikovane samce rođene između 1981. i 2001. koji žive ili rade u okrugu, a kandidate će da ocijeni okružna kancelarija nakon što konkurišu, podnesu potrebna dokumenata i prođu intervju.

Za svaku stavku procesa, okrug će ponuditi 500.000 vona (320 evra) svakom članu potencijalnog para. Lokalna vlada će potom obezbijediti dodatne subvencije paru kako bude prolazio kroz niz uzastopnih prekretnica koje čine zabavljanje i brak.

Pa će tako svaki pojedinac u paru koji uspije da navede svoju porodicu da se sastanu u pripremama za brak, dobiti milion vona (674 evra), a potom, ako se par i veže, Saha-gu će obezbijediti 20 miliona vona (13.475 evra) u novcu za proslavu vjenčanja.

Okružna kancelarija će čak ponuditi mladencima depozit od 30 miliona vona (20.200 evra) za stanovanje ili 800.000 vona za mjesečnu kiriju do pet godina.

Ukupan iznos finansiranja za svaki par koji se uspješno zabavlja i vjenča kroz program kreće se od 53 miliona vona do 71 milion vona (od 34 do 47 hiljada evra).

Okrug na jugozapadu Busana planira da proširi program i na strane državljane koji borave ili rade u okrugu od sljedeće godine, dok je domaćin sastanka jednom mjesečno.

"Ovaj projekat je osmišljen da prevaziđe demografsku krizu usred niske stope nataliteta u Južnoj Koreji formiranjem multikulturalne lokalne zajednice u budućnosti" rekao je za lokalne medije u srijedu šef okruga Saha-gu, Li Gap-jun, prenosi "Ona".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana