Otkriveni ostaci koptskog manastira iz petog vijeka

Srna
Otkriveni ostaci koptskog manastira iz petog vijeka

KAIRO - U pustinji na zapadu Egipta arheolozi su otkrili ostatke hrišćanskog manastira iz petog vijeka, koji bi trebali pomoći da se stekne uvid u svakodnevni život monaha pravoslavnih Kopta u tom periodu.

Iz egipatskog Ministarstva za antikvitete saopšteno je da je francusko-norveški tim otkrio ostatke na lokaciji Tal Ganub Kasr al-Aguz u oazi Baharija.

- Riječ je o nekoliko bazaltnih građevina, o jednoj strukturi uklesanoj u stijene i nekoliko objekata izgrađenih od blata - prenosi londonski dnevnik "Gardijan".

Načelnik odjeljenja za islamske, koptske i jevrejske antikvitete u Ministarstvu Osama Talat rekao je da manastirski kompleks čini šest sektora u kojima su bile izgrađene tri crkve, monaške ćelije i zidovi sa simbolima koji nose obilježja egipatskih Kopta.

Vođe arheološkog tima Viktorija Gik kaže da su na zidovima crkava ispisane religiozne poruke i citati iz Biblije na grčkom jeziku koji otkrivaju prirodu monaškog života u tom dijelu svijeta i dokazuju njihovo prisustvo u petom vijeku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana