Osvetnici delte Niger siju smrt u Africi

Agencije
Osvetnici delte Niger siju smrt u Africi

Nijamej - Ekstremisti "Boko harama" više nisu jedina prijetnja u Africi jer na jugu tog kontinenta strah unosi nova teroristička organizacija "Osvetnici delte Niger".

Posljednjih sedam godina u delti rijeke Niger bilo je uglavnom mirno. "Boko haram", jedna od najsmrtonosnijih terorističkih organizacija na svijetu, tamo nema jako uporište, ali u delti i dalje živi veliki broj boraca rasformiranih militantnih jedinica koje su ovdje bile aktivne u prošlosti.

Učestali napadi na energetska postrojenja stranih naftnih kompanije kao što je "Šel" skrenuli su pažnju na deltu i terorističku organizaciju u nastanku.

Ta militantna grupa nije ni nalik na "Boko haram" ili Islamskoj državi koji se zalažu za strogi šerijat. Cilj "Osvetnika" ukidanje eksploatacije tog, naftom bogatog, regiona od strane Zapada i nigerijskih vlasti i proglašenje nezavisnosti delte Niger od države Niger.

"Osvetnici delte Niger" okuplja mlade iz regiona koji su kako stoji na njihovom sajtu, uglavnom mladi i jako obrazovani.

- Mi smo mladi, obrazovani, proputovali smo svijet, a većina nas se i školovala u istočnoj Evropi - piše u jednoj od objava "Osvetnika".

Više preciznih podataka o ovoj grupiši nije poznato, ali bezbjednosni stručnjaci upozoravaju da bi mogli biti sve veća prijetnja. Njihov metod napada sličan je načinima napada drugih militantnih grupa u Africi. Najčešće su u pitanju bombaški napadi za koje potom preuzimaju odgovornost na društvenim mrežama.

Svoje aktivnosti pojačali su kada je Nigerija dobila novog predsjednika. Kriju se u šumama ili nepristupačnim dijelovima u blizini rijeke i najčešće djeluju u malim grupama. Nije rijetkost da patroliraju Nigerom u gumenim čamcima naoružani do zuba.

Plan "Osvetnika" je da nastave sa napadima sve dok strane kompanije koje eksploatišu naftu ne napuste region. Ova organizacija upravo naftne kompanije sa Zapada smatra krivcem su uništenje okoline i ekonomsku marginalizaciju regiona delte zbog čega pozivaju na njihovo uništenje.

- Natjeraćemo vas da patite kao što zbog vas i uništenja okoline pate ljudi iz delte Nigera - objavili su teroristi iz regiona delte.

U ovom regionu naftne kompanije koriste i metod "fleringa", tj. sagorevanja gasa radi smanjenja pritiska u naftnim nalazištima zbog čega prirodne katastrofe nisu rijetkost u ovom dijelu Afrike.

Nafta

Nigerija je donedavno bila najveći afrički proizvođač nafte. Najveći dio zaliha "crnog zlata" kojima ova država raspolaže nalazi se u delti rijeke Niger, ali uprkos svom bogatstvu ovaj kraj jedan je od najsiromašnijih i najnerazvijenijih što ga i čini podložnim za jačenje ekstremističkih grupa. Zbog bombaških napada "Osvetnika delte Niger", nigerijska proizvodnja nafte je pala na 1,4 miliona barela dnevno sa 2,2 miliona, saopštili su te zemlje. Ovi podaci posebno su zabrinjavajući ako se ima u vidu 70 odsto budžeta najveće afričke ekonomije čini upravo prodaja nafte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana