Optužbe princa Harija protiv Mardoka za hakovanje telefona zakasnile

Tanjug
Foto: Twitter

LONDON-Britanski princ Hari može da nastavi sa pojedinim tužbama protiv britanskih novina koje izdaje Rupert Mardok, ali su njegove optužbe za hakovanje telefona iznijete prekasno, odlučio je danas Visoki sud u Londonu.

Hari tuži Mardokovu Njuz Grup Njuzpejpers (NGN) zbog višestrukih krivičnih d‌jela, za koja kaže da su počinjena u njegovim tabloidima "San" i ugašenom "Njuz of d vorld", od sredine 1990-ih do 2016, preneo je Rojters.    

NGN je tokom ročišta u aprilu tvrdio da tužbe treba odbaciti, jer su podnijete van roka od šest godina za pokretanje pravnog postupka.

Sud je, takođe, odbacio jedan od Harijevih centralnih argumenata da je između Bakingemske palate i Mardokove novinske grupe postojao "tajni dogovor" da se ne govori o ilegalnom hakovanju govorne pošte mobilnih telefona kraljevske porodice.

Harijev pravni tim je naveo da je njegov stariji brat princ Vilijam, prestolonasljednik, rešio tužbu za hakovanje telefona protiv NGN za "ogromnu sumu novca".

U današnjoj presudi, sudija Timoti Fankort je naveo da ne može da zaključi da je postojao "dovoljno uverljiv dokaz" o Harijevim navodima o postojanju tajnog dogovora.    

On je, međutim, rekao da ostatak Harijevih tvrdnji o "blaćenju" ili pribavljanju prevarom poverljivih podataka o njemu i korišćenju drugih nezakonitih napada na privatnost može da se nastavi na suđenju koje bi trebalo da počne u januaru sljedeće godine.        

NGN je presudu pozdravio kao "značajnu pobedu" i naveo da je podvučena crta za optužbe za hakovanje koje prate izdavača od 2005. godine.

Bakingemska palata je odbila da pruži komentar.     

Harijev pravni tim će morati da dostavi nove detalje tužbi protiv NGN, isključujući hakovanje telefona, prije početka suđenja naredne godine.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana