Oprani luksuz moćnog kruzera

Agencije
Oprani luksuz moćnog kruzera

Rim - Više od dvije godine prošlo je od kada se luksuzni kruzer "Kosta konkordija" nasukao u blizini italijanskog ostrva Điljo, ali neki dijelovi broda izgledaju kao da su zaleđeni u vremenu.

Glavni inženjer Franko Porčelakija izjavio je sedam časova nakon početka akcije podizanja te grdosije sa morskog dna da je korito podignuto dva metra iznad površine vode. Ubrzo poslije toga objavljene su i fotografije kabina i hodnika 114.500 tona teškog i 290 metara dugog nasukanog broda, dužeg od "Titanika".

Jedan od najglamuroznijih prekookeanskih brodova na svijetu imao je kockarnicu, spa-centar, nekoliko barova i sale za objedovanje, ali sada iznad praznih barskih stolica vise kablovi, dok se sa zidova brižljivo dekorisanih hodnika ljušti boja.

Iz liftova u otmjeno uređenom atrijumu još curi voda, a jedan klavir stoji netaknut, kao da se ništa nije dogodilo, i kao da samo čeka da neko zasvira na njemu.

Dijelovi broda koji su ostali iznad površine nakon što se prevrnuo u plitkoj vodi prilično su očuvani, dok je iz drugih voda istekla kada je prošle godine doveden u uspravan položaj.

Oprema za razglas i muzička oprema iz kafe-bara, koji se prostirao na nekoliko spratova, nalaze se ispred glavne pozornice na mjestu gdje su gosti nekada uživali u nastupima uživo. Neke sećije bara su ostale neoštećene i samo su neke stolice izvrnute usljed udara broda u stijene ostrva Điljo. Međutim, ostali dijelovi bara su potpuno uništeni kako su se flaše, stolice i stolovi sudarali kada je brod potonuo.

Namještaj u tom dijelu izgleda kao da polako trune. U jednom ormaru flaše sa vinom stoje na svom mjestu dok razbijeno posuđe leži na podu. Na podovima se mogu naći i stari meniji, stolnjaci i cvjetni aranžmani koji su ukrašavali stolove za ručavanje.

Mnoge kabine su prilično dobro očuvane, dok u nekim još vise slike. Na nekim krevetima se još uvijek nalaze lične stvari putnika i daljinski upravljači za televizore.

Nakon što bude podignuta, olupina broda biće odvučena u Đenovu i pretvorena u staro gvožđe. Poslije toga će početi potraga za tijelom posljednje osobe koja se vodi kao nestala.

"Kosta konkordija" je potonula 13. januara 2012. godine, a u toj nesreći poginule su 32 osobe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana