Od virusa korona preminuo Anri Kiška, Belgijanac koji je preživio holokaust

GS
Od virusa korona preminuo Anri Kiška, Belgijanac koji je preživio holokaust

Jedan od posljednjih Belgijanaca koji su preživjeli holokaust umro je od virusa korona u 94. godini.

BBC piše da je Anri Kiška umro od virusa korona u subotu u staračkom domu, a imao je 94 godine. Radi se o jednom od posljednjih Belgijanaca koji su preživjeli Ausšvic, nacistički logor smrti u Poljskoj tokom Drugog svjetskog rata.

“Mali mikroskopski virus korona je uspio u onome u čemu cijela nacistička armija nije. Moj otac je preživio Marš smrti, ali je njegov Marš života okončan”, napisao je Anrijev sin na Fejsbuku.

Kiška je rođen u Briselu 1926. godine u jevrejskoj porodici poljskih korijena. Njegovi roditelji su odlučili graditi život u Belgiji, a kada su ovu zemlju okupirali nacisti, nisu imali gdje pobjeći pa su deportovani 1942. godine.

Anri i njegov otac su bili na prisilnom radu, dok su žene iz porodice, Anrijeva majka, sestre i tetka, odvedene u Aušvic gdje su ubijene.

Potom je Anri 1945.stigao u logor odakle su nacisti izgladnjele zatvorenike slali na “marševe smrti” prema zapadu dok su sovjetske snage prilazile logorima u istočnoj i centralnoj Evropi.

Nakon rata Anri u početku nije pričao o svojim užasnim iskustvima, oženio se, otvorio prodavnicu sa suprugom i osnovao porodicu. Iza njega je ostalo četvero djece, devet unuka i 14 praunuka.

Ipak, tokom života je držao predavanja u školama, osjećao je da je vrijedno bolnih sjećanja ako će osigurati da drugi ne zaborave strahote Drugog svjetskog rata. Šezdeset godina nakon rata je objavio memoare o svom životu u logorima kako bi njegov glas ostao kada njega više ne bude bilo.

(Klix)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana