Od video-snimka do planetarnog zemljotresa

Priredio: Milenko Kindl
Od video-snimka do planetarnog zemljotresa

Osnivač "Vikiliksa" Australijanac Džulijan Asanž (40) iscrpio je sve pravne opcije u Velikoj Britaniji protiv izručenja Švedskoj, i zatražio politički azil od Ekvadora.

 

Asanž tako nastoji da izbjegne izručenje Švedskoj, gdje je optužen za dva seksualna napada, pošto vjeruje da iza švedskih zahtjeva, u stvari, stoje SAD, koje su navodno protiv njega podigle tajnu optužnicu zbog postavljanja 250.000 povjerljivih američkih diplomatskih telegrama na sajt "Vikiliksa".

Asanž tvrdi da je u SAD već tajno optužen za objelodanjivanje američkih diplomatskih bilježaka na sajtu "Vikiliks" i da će oni "djelovati u skladu sa optužnicom" i tražiti izručenje od Švedske, ukoliko Stokholm uspije da ga "izvuče" iz Velike Britanije.

Australijski mediji, pozivajući se na jedno povjerljivo elektronsko pismo, pisali su da su američki tužioci sastavili tajnu optužnicu protiv osnivača "Vikiliksa".

- Imamo zapečaćenu optužnicu protiv Asanža - navodi se u i-mejlu koji je potpredsjednik u "Stratforu" za obavještajna pitanja Fred Barton uputio analitičarima ove kompanije.

"Vikiliks" je sopstvenim metodama "zaprijetio" i establišmentu Švedske - tvrdnjama da posjeduju depeše koje potvrđuju da je šef diplomatije Karl Bilt američki špijun još od sedamdesetih godina. Ovom "ucjenom" planiraju da spriječe Švedsku da eventualno izruči Asanža Americi.

A sve je počelo kad je marta 2010. visoki čovjek bijele kose sa nekoliko saradnika u Rejkjaviku iznajmio kuću, tvrdeći da su novinarska ekipa i da prate erupciju vulkana. Navukli su roletne, montirali nekoliko kompjutera i započeli rad na Projektu B, podsjećaju agencije.

U rukama su imali 38 minuta digitalno zaštićenog video-materijala pod oznakom "vojna tajna". Tri mjeseca su "krekovali" taj zapis, potom su ga skratili i izmontirali, zatim obezbijedili da niko ne može da ga skine kad jednom bude okačen na internet...

Tajni vojni video-zapisi uzdrmali su Sjedinjene Države: snimci iz kokpita helikoptera "apač" prikazuju kako američki vojnici 2007. u Iraku iz vazduha hladnokrvno ubijaju 18 civila, među kojima su i dvojica novinara Rojtersa!

Projekat B bilo je kodno ime za tajni video, "krekovao" ga je lično Asanž, a obezbijeđeno je 20 servera i stotine domena da bi materijal mogao da vidi cijeli svijet i da niko ne može da ga zabrani.

To je, pokazalo se, bio samo uvod u "planetarni zemljotres" koji će Asanž izazvati objavljivanjem povjerljivih američkih depeša u kojima je postalo jasno da velika sila ne samo da ne mari za saveznike, već ih prisluškuje, prati, zove smiješnim imenima, čak traga za njihovim DNK.

Vašington je pobjesnio. Američki potpredsjednik Džo Bajden nazvao je Asanža visoko-tehnološkim teroristom, a kongresmen Sara Pejlin pozvala da ga tretiraju kao talibana i ulove.

Oni koji lično poznaju najpoznatijeg onlajn aktivistu na svijetu kažu da je pretjerano oprezan, neki to opisuju kao paranoju - mada je to i razumljivo, s obzirom na to da je stekao mnoge moćne neprijatelje.

Naljutio je Pentagon informacijama o Iraku, planovima NATO-a u Avganistanu i detaljima o zatvoru Gvantanamo na Kubi - u kojima, između ostalog, otkriva da je plan Vašingtona da neke zatvorenike sakrije od Crvenog krsta, kao i da stražari psima zastrašuju zatvorenike.

Zahvaljujući "Vikiliksu", danas možete na netu da proučite i dizajn atomske bombe koja je na kraju Drugog svjetskog rata bačena na Nagasaki.

Pentagon je najviše pogodilo objavljivanje naloga državne sekretarke Hilari Klinton za prisluškivanje zvaničnika UN.

"Tajms" primjećuje da je Asanž otkrio mnoge tajne, ali je jednu zadržao za sebe - svoju životnu priču. Ipak, i ta je priča procurila i pretvorila se u urbanu legendu.

Ispostavilo se da je Asanž, u stvari, čuveni haker Mendaks, čiji je životni put opisan u knjizi Sjulet Drajfus "Underground":

Mendaks je dječak genije, koji nikad nije upoznao svog oca, a veći dio djetinjstva proveo je putujući po Australiji. Izmislio je kompjuterski program koji je omogućio grupi hakera da upadnu u sisteme Pentagona, NASA i drugih supertajnih organizacija. Po priči iz knjige, Mendaks je napustio dom sa 17, već sa 18 je postao otac, a pošto su protiv njega podignute optužnice doživio je slom živaca, te se na neko vrijeme povukao i posvetio teškom fizičkom radu u jednom selu kod Melburna.

To je po knjizi.

A ono što se pouzdano zna je da se oktobra 1989, uoči lansiranja svemirskog broda "Atlantis", na monitorima NASA iznenada pojavio napis WANK, što je skraćenica za hakersku grupu koja sebe naziva "Crvi protiv atomskih ubica" (Worms Against Nuclear Killers). Asanž je bio jedan od šestorice tinejdžera iz Melburna koje je neposredno poslije tog incidenta privela policija.

Iako nikad nisu optuženi za upad u sistem NASA, Asanž je po 30 tačaka optužen za kompjuterski kriminal. Priznao je da je kriv za 24, oslobođen na osnovu dobrog vladanja i naloženo mu je da plati simboličnih 2.100 australijskih dolara.

U to vrijeme, Asanž je pročitao "Prvi krug" Aleksandra Solženjicina, o naučnicima koji su završili u gulagu. Priznaje da je Solženjicinovo djelo čitao tri puta, pošto se prepoznao.

Zlatna pravila

Po Asanžu, tri su zlatna pravila hakerisanja - ne uništavaj i ne obaraj sisteme u koje uđeš, ne mijenjaj informacije u njima (osim kad moraš da izbrišeš svoje tragove) i - podijeli informacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana